OD  20. DO 26.APRILA: U Srbiji se obeležava Evropska nedelja imunizacije

Braničevo

Zdravlje

OD 20. DO 26.APRILA: U Srbiji se obeležava Evropska nedelja imunizacije

Foto: ZZJZ Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Nedelja imunizacije je godišnji događaj čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom jačanjem uverenja o potrebi zaštite svakog čoveka od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijim, sa posebnim akcentom na decu iz teško dostupnih vulnerabilnih i marginalizovanih grupa.

Nedelju imunizacije je inicirala SZO u oktobru 2005. godine, a u njeno obeležavanje Srbija se uključila od početka. Nedelja imunizacije je inicijativa koja je koordinirana od strane Regionalne kancelarije SZO za Evropu, u saradnji sa zemljama članicama i partnerima, u cilju povećanja obuhvata i izgradnje pozitivnih stavova o neophodnosti imunizacije. Ova petnaesta nedelja imunizacije u Evropskom regionu obeležava se istovremeno u svim regionima SZO.

Ove godine se ukazuje na značajnu ulogu medicinskih sestara i babica u programima imunizacije, odnosno svih zdravstvenih radnika, imajući u vidu značaj relevantnog informisanja, sticanja znanja, izgradnje poverenja i pozitivnih stavova kod svih korisnika usluga primarne prevencije u zdravstvenom sistemu.

Imunizacija je jedna od najuspešnijih javnozdravstvenih inicijativa. Imunizacijom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od vakcinama preventabilnih bolesti među kojima su: dečija paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hepatitis B, morbili, zaušci, rubela, neke vrste zapaljenja pluća, prolivi izazvani rotavirusom i rak grlića materice.

Svake godine se registruje dva do tri miliona smrtnih ishoda od pneumokoknih infekcija, rotavirusnih infekcija, difterije, tetanusa, velikog kašlja, malih boginja kod nevakcinisanih lica, među kojima je najviše dece ispod pet godina života.

Više na ovu temu pročitajte na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požrevac.

To Top