Tradicionalno prve subote nakon Đurđevdana “Sabor bačijara“

Petrovac

Događaji

Tradicionalno prve subote nakon Đurđevdana “Sabor bačijara“

Foto: TO Petrovac na Mlavi

How Good Of A Friend Are You Really?

U subotu, 7. maja, biće održana tradicionalna manifestacija „Sabor bačijara“ u naselju Stamnica.

Prve subote posle Đurđevdana, meštani će tradicionalno okupiti svoja stada ovaca na bačiji, na salašu koji se nalazi u podnožju planinskog vrha Kukulj, pored Stamničke reke, na samo kilometar od centra Stamnice.

Bačija „Izvor“ kod Paunovića je i ovogodišnje mesto organizacije događaja, a aktivnosti manifestacije počinju od 9 časova i traju do kasno uveče.

Program počinje izložbom ovaca i ovčarskih pasa, nakon čega sledi okrugli sto o temi “Aktuelno stočarstvo”, sa akcentom na razvoj ovčarstva.

Centralni događaj je takmičenje u muži ovaca i proglašenje najbržeg takmičara. Pored toga, biraće se i ovan šampion, najbolji bačijar, najukusnije etno-jelo i lepotica sabora.

Posle proglašenja pobednika i uručenja pehara, plaketa i novčanih nagrada, biće priređena izložba tradicionalnih jela petrovačkog kraja, kao i proizvoda domaće radinosti, alata za preradu vune, sira, meda i pića.

Deo programa su i igre koje će se odvijati na prostoru pored letnje pozornice. Takmičari se mogu nadmetati u nadvlačenju konopca, skoku u dalj iz mesta i bacanju kamena s ramena.

Organizatori ove privredno – turističke manifestacije su Agrarni fond za razvoj poljoprivrede opštine Petrovac na Mlavi, Turistička organizacija, Kulturno -  prosvetni centar, mesne zajednice Stamnice i Stamnička reka, dok je pokrovitelj događaja opština Petrovac.

To Top