Održana prva Medijska učionica – obuka budućih novinara u Braničevskom okrugu (FOTO)

Braničevo

Događaji

Održana prva Medijska učionica – obuka budućih novinara u Braničevskom okrugu (FOTO)

Foto: M.D.

How Good Of A Friend Are You Really?

U sklopu projekta „Zašto mladi neće u novinarstvo – hoće li profesija preživeti na lokalu?“ organizovana je prva jednodnevna „Medijska učionica“, novinarska obuka za srednjoškolce i mlade iz Braničevskog okruga.

„Medijska učionica“  je deo navedenog projekta koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja, a realizuje preduzeće „Presenting Media“ iz Smedereva i Regionalni internet portal „E-Braničevo“.  ​

Petočasovna radionica, koju je vodio  Marko Nedeljković, asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu na novinarskim predmetima,održana je u petak, 11. decembra u onlajn formatu, zbog loše epidemiološke situacije. Desetoro mladih iz Požarevca i Petrovca na Mlavi prijavilo se i aktivno učestvovalo u ovoj obuci, od kojih petoro gimnazijalaca iz ova dva grada.

Medijska učionica - onlajn

Radionica se sastojala iz dve celine. Polaznici su najpre upoznati sa osnovinim novinarskim žanrovima kao što su vest, izveštaj, intervju, reportaža, članak, komentar i kolumna, a potom stečeno znanje primenili i u praksi. Budući novinari su se oprobali u pisanju vesti i zajedno sa profesorom Nedeljkovićem analizirali konkretne primere dobrog i lošeg novinarskog izražavanja.

Drugi deo radionice bio je posvećen upoznavanju polaznika sa specifičnostima onlajn novinarstva. Takođe na konkretnim primerima objašnjeno je koliko je bitan naslov teksta, kompletna naslovna konstrukcija, ključne reči, linkovi, tagovi koji doprinose da njihova vest bude najbolje pozicionirana, a samim tim i čitana na internetu.

Marko Nedeljković

Profesor Marko Nedeljković na kraju je ohrabrio polaznike obuke da se bave novinarstvom, što je i cilj projekta „Zašto mladi neće u novinarstvo – hoće li profesija preživeti na lokalu?“ – da se mladi zainteresuju za ovu profesiju kako bi ona na lokalnom nivou opstala,a ne izumrla.

„Želim da ohrabrim mlade ljude koji žele da se bave novinarstvom, jer misle da su sve druge profesije bolje, ali to je užasna zabluda. Novinarstvo je teško, ali daje zanimljive mogućnosti. Nikada ne bih menjao novinarstvo za neku drugu profesiju, radio sam uvek mnogo, ali neke stvari koje su vredne za ceo život sam doživeo samo zahvaljujući novinarstvu. Ova profesija ima mnogo više dobirh strana nego loših“, poručio je Nedeljković polaznicima.

U sklopu ovog projekta pre mesec dana u Požarevcu je održan okrugli sto o ovoj temi.

Okrugli sto u Požarevcu

 Govorili su vlasnici i urednici medija u Braničevskom okrugu, predstavnici nevladinog sektora, Školske uprave. Analizirana je lokalna medijska scena uz ocenu da ju je neophodno podmladiti i privoleti mlade da se bave novinarstvom, kako bi profesija preživela u ovom kraju. Doneti su brojni zaključci ali i preporuke za prevazilaženje problema, koji će biti dostavljeni resornom ministarstvu i novinarskim udruženjima. Okrugli sto je bio medijski propraćen.

>>DA LI NOVINARSTVO I MLADI NOVINARI IMAJU BUDUĆNOST NA LOKALNOM NIVOU? (FOTO)<<

Danas je nastavljen projekat, drugom Medijskom učionicom na kojoj se govori o novinarskoj etici, Kodeksu novinara Srbije, regulaciji, samoregulaciji, primeni zakona, kroz konkretne primere kršenja dobre prakse. Jedna od tema su i autorska prava u oblasti medija, a biće reči  o izvorima informacija i novinarskom istraživanju na lokalnom nivou. Predavači su NinoBrajović, generelani sekretar Udruženja novinara Srbije i dugogodišnji novinar RTS-a i Olivera Milošević, novinarka Politike, članica Komisije za žalbe Saveta za štampu i članica Uprave i Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije.

 Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta  „Zašto mladi neće u novinarstvo – hoće li profesija preživeti na lokalu? – okrugli sto i Medijska učionica” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekta organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja u 2020.godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top