Osuđenici iz Zabele na šahovskom turniru velemajstora

Požarevac

Sport

Osuđenici iz Zabele na šahovskom turniru velemajstora

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

How Good Of A Friend Are You Really?

Osuđenici iz KPZ Zabela igrali su brzopotezni šah na prvom šahovskom turniru „LJKI Chess Open 23" otvorenog prvenstva grada Požarevca, uz učešće šahovskih velemajstora iz Srbije, Poljske, Bugarske, Rusije, Indije, Austrije, Trinidada i Tobaga.

„Po prvi put su jedni na spram drugih bili osuđenici koji su u u svet šaha ušli relativno skoro i iskusni velemajstori brilijantnog znanja“, rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević.

On je dodao da je na turniru učestvovalo šest osuđenika i tri zaposlena iz Zabele, kao i jedna osuđenica iz KPZ za žene u Požarevcu, zavodu koji je prošle godine osvojio visoko drugo mesto na Svetskom onlajn prvenstvu u šahu za lica lišena slobode.

„Šah je disciplina u kojoj, kao i u životu, svaka osoba bira poteze koje će da povuče i preuzme odgovornost za učinjeno“, istakao je Carević i pohvalio spremnost osuđenih lica da učestvuju na turniru međunarodnog karaktera.

Turnir je osvojio ruski velemajstor Mihail Brjakin, dok je višestruki prvak Srbije Ivan Ivanišević osvojio drugo mesto, a treće mesto majstor Svetske šahovske federacije (FIDE) Ivan Martić.

Na turniru su učestvovali i srpski velemajstori Branko Tadić i Borko Lajthajm, kao i bugarski prvak u šahu Milko Popčev i ženski FIDE majstor Radmila Kovačević.

Sve veće kazneno-popravne ustanove imaju šahovske sekcije, a zavod sa najdužom tradicijom organizovanja turnira je Zabela koja je ove godine na tradicionalnom godišnjem takmičenju okupila 130 učesnika.

Prvi šahovski turnir „LJKI Chess Open 23" organizovali su Sportsko udruženje zaposlenih u KPZ Zabela, Turistička organizacija grada Požarevca i Šahovski savez Braničevskog okruga.

To Top