Osveštan mozaik sa likom svetitelja Jakova Tumanskog

Kučevo

Događaji

Osveštan mozaik sa likom svetitelja Jakova Tumanskog

Foto: Dragan Despot Đorđević

How Good Of A Friend Are You Really?

Mozaik je postavljen i osveštan ispred kuće u kojoj se upokojio Radoje Arsović, odnosno Sveti Jakov Tumanski, u nedelju 11. jula.

Mozaik je izradio Miloš Đuran, doktorand i saradnik u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Značajno je napomenuti da je on predvodnik srpskog tima mozaičara koji učestvuje u postavljanju mozaika u Hramu Svetog Save u Beogradu, najvećem mozaiku na svetu.

Osveštan mozaik

Pored Organizacionog odbora za izgradnju spomen obeležja Prepodobnom Jakovu Novom Tumanskom, meštana Rabrova i brojnih vernika, podršku i pomoć u ovom poduhvatu pružilo je i bratstvo manastira Tumane na čelu sa igumanom Dimitrijem, počasnim članom organizacionog odbora.

Dragan Despot Đorđević, predsednik Organizacionog odbora i Bojan Veljković, direktor festivala „Kulturni epicentar“, istakli su prilikom osveštanja mozaika da  je Rabrovo sada postalo epicentar kulture u Braničevskom okrugu.

Ko je bio Sveti Jakov Tumanski

Prepodobni Jakov Tumanski, čije se mošti čuvaju u Tumanu, preminuo je u kući porodice Popović u Rabrovu pre 75 godina. Ovaj monah i intelektualac, rođen kao Radoje Arsović, po završetku srednje škole otišao je u Francusku, gde je odbranio dva doktorata - jedan iz filozofije, a drugi iz pravnih nauka.

Radio je kao službenik u diplomatiji Kraljevine Jugoslavije, ali se kasnije vratio u Srbiju i zamonašio. Preminuo je u Rabrovu, u februaru 1946. godine i, prema sopstvenoj želji, sahranjen je u manastiru Tumane.

To Top