Otvorena izložba ,,Geme i kameje iz antičke zbirke“

Požarevac

Kultura

Otvorena izložba ,,Geme i kameje iz antičke zbirke“

Foto: S. Stojadinović

How Good Of A Friend Are You Really?

Izložba „Geme i kameje iz antičke zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu“, autorke višeg kustosa arheologa Teodore Branković, otvorena je u Galeriji savremene umetnosti. Reč je o poster izložbi koja je upotpunjena vrednim originalnim predmetima iz antičke zbirke.

Teodora Branković istakla je da se u antičkoj zbirci Narodnog muzeja Požarevac nalazi 150 gema, kameja i ukrasnog kamenja pripremljenog za prstenje i druge tipove nakita. Uglavnom su izrđeni od poludragog kamenja, dok je manji broj izrađen od staklene paste.

„Geme i kameje su veoma značajni arheološki predmeti, koji se zbog svojih dimenzija retko nalaze na stalnim postavkama i izložbama. Zbirka gema i kameja iz antičke zbirke Narodnog muzeja Požarevac je izuzetno vredna i brojna, tako da je poster izložba, obogaćena originalnim predmetima koji su izloženi u vitrinama, bila jedini način da se publici predstave ovi značajni predmeti, koji su kao sastavni deo nakita bili u širokoj upotrebi u starom Rimu, a kopije izrađene po rimskim uzorima i danas se mogu naći u prstenju, broševima i medaljonima“, kazala je Branković.

Izložba je otovrena do 31. oktobra, a ulaz je slobodan.

To Top