Otvorene 59. Ljubičevske konjičke igre (FOTO-VIDEO)

Požarevac

Događaji

Otvorene 59. Ljubičevske konjičke igre (FOTO-VIDEO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Na Trgu oslobođenja u Požarevcu svečanim defileom, primopredajom sablje i kulturno-umetničkim programom otvorene su 59. Ljubičevske konjičke igre. Usled kiše i lošeg vremena, u odnosu na prethodne godine, ova tradicionalna manifestacija imala je nešto manji broj učesnika.

Vladimir Orlić, predsednik Narodne Skupštine Srbije, otvorio je igre i istakao njihov značaj za Požarevac i Srbiju.

,,Uvek kada govorimo o tradiciji, a nje ima u ovom slavnom gradu na svakom koraku, kada govorimo o viteštvu, uvek se osvrnemo i na pouke koje smo iz te tradicije izvukli. Zahvaljujući vama naš narod ne zaboravlja da viteštvo ne znači samo junaštvo i veština, nego znači i vrlina, a nema veće vrline nego boriti se za svoj narod”, rekao je Orlić.

 

Vladimir Orlić

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, rekao je da ljubičevski višeboj predstavlja čas istorije o srpskom ratniku, koji se nije borio samo hladnim oružjem, već i ophođenjem prema neprijatelju, odnosno u ovom slučaju protivniku u takmičenju.

„Svake godine imamo sve lepši i uređeniji hipodrom i ergelu, veći fond nagrada koji privlači kasače i galopere, kao i atraktivni muzički program u centru grada. U međuvremenu ovenčani smo i priznanjima i nagradama za organizaciju što je još više privuklo domaće i strane turiste, ali i velike kompanije i sponzore. Sve to praćeno je i razvojem grada koji može da raste samo ako ostane ono mesto koje čuva svoju tradiciju i podstiče kulturu i umetnost”, kazao je Pavlović.

 

Saša Pavlović

Kao i svake godine, na čelu defilea bio je Rade Milovanović, a sa njim i višebojci. Marko Milenković, aktuelni vitez, koji je šest puta osvojio ovu titulu, predao je gradonačelniku Požarevca sablju na čuvanje do nedelje, kada će ona pripasti novom vitezu.

U defileu su bili i članovi Konjičkog društva „Knez Mihailo”, stariji višebojci i deca voltižeri.

Deo defilea

Specijalni gosti ove godine bili su predstavnici Iraklije, prijateljskog grada iz Grčke.

Gosti iz Grčke u defileu

Đaci generacije, koji su se prethodnih godina vozili u fijakerima, sada su prisutne pozdravili sa bine.

Đaci generacije

U poslednjem fijakeru vozila se glumica Gorica Popović, koja je svojim monologom dočarala život kneginje Ljubice po kojoj je Ljubičevo dobilo ime. U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su Gradski ženski hor „Barili“, Renato Henc i Bilja Krstić.

Gorica Popović i Bilja Krstić

Svečanom otvaranju prisustvovali su vladika braničevske Eparhije dr Ignatije, narodni poslanici, direktori javnih preduzeća i ustanova, predsednici opština, predstvnici vojske i policije. Ljubičevske konjičke igre održavaju se pod pokroviteljstvom Predsedništva Republike Srbije.

Gosti na svečanom otvaranju 59. LJKI

To Top