Pala cena maski, najviše se prodaju najjeftinije (FOTO)

Požarevac

Društvo

Pala cena maski, najviše se prodaju najjeftinije (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U martu i aprilu hirurške maske su koštale u apotekama od 120 do 150 dinara po komadu, ponegde čak i više, dok se sada mogu kupiti po ceni od 39,74 dinara.

Nakon proglašenja epidemije koronavirusa u Srbiji, naglo je skočila prodaja maski i ubrzo je došlo do nestašica, bukvalno danima nije bilo moguće kupiti masku u požarevačkim apotekama.

>>DA LI JE U POŽAREVAČKIM APOTEKAMA MOGUĆE KUPITI MASKU, ASEPSOL I ALKOHOL?<<

Zbog velike potražnje i  straha od zaraze, cena maski je u martu skočila troduplo – sa 40 na 120 dinara pa i više. Po zakonu tržišta, kada je ponuda određenog proizvoda velika, cena je manja, a kada je ponuda robe mala, cena te iste robe će biti veća. Tako je bilo i sa maskama.

Nakon ukidanja vanrednog stanja i mera zaštite od zaraze, polako se smanjivala potražnja maski sve do prošlog petka, 17.jula, kada je uvedeno obavezno nošenje maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće držati propisanu fizičku distancu. To je ponovo dovelo do povećane potražnje, međutim, sada ih ima u dovoljnim količinama.

Raznolika je ponuda maski. Postoje klasične hirurške koje su namenjene za jednokratnu upotrebu, maske za višekratnu upotrebu (KN95) i pamučne.

Hirurška maska i maska KN95

Po rečima Jasmine Milovanović, šefice centralne apoteke u Požarevcu, ZU Apotekarska ustanova Požarevac raspolaže dovoljnom količinom svih vrsta maski.

„Obične hirurške maske koje imamo su 39,74 dinara, one su za jednokratnu upotrebu. „Galenikina“ maska za jednokratnu upotrebu je 50 dinara. Takođe, imamo maske sa oznakom KN95 koje su za višekratnu upotrebu i cena jedne je 96,48 dinara. Narod svakodnevno kupuje“, rekla je Jasmina Milovanović za portal E-Braničevo i dodala da građani u ovoj ustanovi mogu da kupe i zaštitne vizire po ceni od 168,48 ili 318,96 dinara.

Zaštitni vizir za lice

Po rečima apotekara iz ove ustanove, građani najviše kupuju najjeftinije zaštitne maske. Kako kažu, kupcima uvek napominju da je maska od 40 i 50 dinara za jednokratnu upotrebu, da se mogu koristiti svega dva do tri sata i da je nakon toga moraju baciti jer je kontaminirana i više ih ne štiti od zaraze. To je obaveza apotekara, a sve ostalo je na savesti građana, kažu oni.

Pamučne maske

Sada, kada se nalazimo u petom mesecu epidemije, maske je moguće kupiti ne samo u apotekama, već i u pojedinim prehrambenim prodavnicama i preko interneta. Cena pamučnih maski kreće se od 50 do 200 dinara, u zavisnosti od materijala i dezena.

Mnogi građani sami šiju pamučne maske koje se mogu nakon upotrebe prati u mašini i ponovo koristiti.

To Top