Počele pripreme za novu nautičku sezonu

Braničevo

Turizam

Počele pripreme za novu nautičku sezonu

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Agencija za upravljanje lukama posetila je juče međunarodno putničko pristanište u Kostolcu, a u narednom periodu obići će i ostala putnička pristaništa u Srbiji, u cilju priprema za ovogodišnju kruzing sezonu.

Prilikom obilazaka biće održani sastanci sa lučkim operaterima i kapetanijama, kako bi se osiguralo da pristaništa ispunjavaju operativne i bezbedonosne uslove za nesmetano pristajanje kruzera.

Prošlogodišnja nautička sezona završena je sa 35 odsto putnika više u odnosu na 2022. godinu, te je Srbiju sa kruzera posetilo više od 180.000 turista. Predviđanja su da će i ove godine broj putnika nastaviti da raste, što Srbiju približava rezultatima ostvarenim u 2019. godini, kada je zabeleženo 208.000 turista sa kruzera.

“Uspešnoj nautičkoj sezoni doprineće i nedavno usvojene izmene Uredbe o režimu graničnih provera stranih i domaćih plovila, koje predviđaju da kruzeri u Srbiji rade samo jednu ulaznu i jednu izlaznu reviziju, za razliku od prethodnih godina kada se revizija vršila prilikom svakog pristajanja. Granična provera obavljaće se na graničnom prelazu prvog, odnosno poslednjeg pristajanja u Republici Srbiji”, navodi se na sajtu Agencije za upravljanje lukama.

Nakon izvršene provere brod može slobodno pristajati na međunarodnim putničkim pristaništima, koja su predviđena planom putovanja. Na taj način, postiže se veća fleksibilnost kod pristajanja brodova. Osim toga, stvaraju se uslovi za pristajanje kruzera na pristaništima koja nisu definisana kao granični prelazi, poput Kostolca.

Rast broja putnika za Srbiju znači i povećanje prihoda. Očekuje se da će direktni i indirektni prihodi od kruzinga ove godine iznositi oko 10 miliona evra, navodi se na sajtu.

Agencija planira da ove godine otvori još tri nova međunarodna putnička pristaništa – u Sremskim Karlovcima, Velikom Gradištu (Ram) i Apatinu.

Continue Reading
To Top