Počeo Vaskršnji post

Braničevo

Društvo

Počeo Vaskršnji post

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Vaskršnji post počeo je u ponoć i trajaće sedam nedelja sve do Vaskrsa.

Vaskršnji post naziva se Veliki jer je najduži post u pravoslavnom kalendaru, ali i Časni, jer obuhvata vreme Isusovog stradanja i razapinjanja na Časni krst.

Sastoji se od Svete četrdesetnice i Strasne sedmice. Četrdesetnica je ustanovljena od strane Crkve radi podražavanja četrdesetodnevnog posta i molitve Isusa Hrista posle svoga krštenja, udaljivši se u pustinju - pred svoje stupanje na propoved Jevanđelja.

Iza Svete četrdesetnice, koja se završava u petak šeste sedmice posta, dolazi post Strasne sedmice posvećen učestvovanju u stradanjima i smrti Hrista.

U vreme ovoga posta vernici se uzdržavaju od hrane životinjskog porekla. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom, nedeljom i na praznik Mladenci, dok se riba može konzumirati samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se „na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom. 

Većina ljudi posti uglavnom prvu i poslednju sedmicu posta, a može da se posti bilo koja sedmica u toku posta na vodi i da se pričesti.

Cilj posta jeste očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti. Pored uzdržavanja od mrsne hrane, potrebno je i uzdržavanje od zlih misli, želja i dela.   

To Top