Poljoprivrednici Braničeva dobili subvencionisanu cenu đubriva

Požarevac

Poljoprivreda

Poljoprivrednici Braničeva dobili subvencionisanu cenu đubriva

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Poljoprivrednici Braničevskog okruga delimično zadovoljni postignutim dogovorom na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji je održan danas u požarevačkom Centru za kulturu.

Oni su postigli kompromis sa resornim ministarstvom, koje im je predložilo da azotno đubrivo plate 750 evra po toni sa PDV-om, a da grad Požarevac subvencioniše razliku do tržišne cene.

Marko Saranovac, šef kabineta ministra poljoprivrede, rekao je da su Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Stig“, grad Požarevac i ministarstvo, tri ravnopravna partnera, te su svi zajedno uspeli da za Braničevski okrug obezbede dovoljne količine azotnog đubriva.

,,Razgovarali smo da prve količine đubriva budu obezbeđene za nedelju dana, a dogovoreno je da Poljoprivredna i savetodavna stručna služba Požarevac administrira sve zahteve, kako bi bili operativni, a mi ćemo to sprovesti”, kazao je Saranovac okupljenim poljoprivrednicima.

 

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i grada Požarevca

Prvi upis poljoprivrednika za azotno đubrivo počeće od sutra, 11. februara, u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Požarevcu. Kako je istakao jedan od poljoprivrednika, prva količina đubriva je ograničena na 10 tona, kako bi ga dobilo što više ljudi.

Poljoprivrednik Saša Ivković iz Lučice je postavio pitanje da li će neka olakšica postojati za poljoprivrednike koji su već uzeli đubrivo po većoj ceni, jer su smatrali da ga neće biti. Saranovac nije polagao nade u to da ministarstvo može u razgovoru sa distributerima da reši ovaj problem.

Nedeljko Savić

Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika ,,Stig”, rekao je nakon sastanka da su poljoprivrednici ovog udruženja pregovore sa ministarstvom počeli prošle godine, ali preko Asocijacije poljoprivrednika, koja je odmogla u komunikaciji, jer razgovori nisu išli direktno preko ministarstva.

,,Subvencionisana cena nije za sve poljoprivrednike, već samo za one iz Braničevskog okruga, pa nismo u potpunosti zadovoljni zbog toga. Ipak, odbili smo ponudu da subvencionisana cena važi samo za članove udruženja”, naglasio je Savić.

Podsećamo, usled visoke cene azotnog đubriva poljoprivrednici ,,Stiga” su 2. februara organizovali protestnu vožnju traktorima.

>>NEDELJKO SAVIĆ: ĐUBRIVO I DO 1.000 EVRA, PRIMORANI SMO NA PROTESTE (VIDEO)<<

To Top