Položeni venci na spomenik Dragutinu Tomaševiću, sutra trka

Petrovac

Događaji

Položeni venci na spomenik Dragutinu Tomaševiću, sutra trka

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Program sportske manifestacije 18. Memorijalne trke “Dragutin Tomašević” je počeo danas pomenom i polaganjem venaca na spomenik Dragutinu Tomaševiću u Bistrici.

Vence su položile i poštu odale delegacije opštine Petrovac na Mlavi, Atletskog kluba “Dragutin Tomašević”, tamošnjeg Sportskog saveza, kao i potomci prvog srpskog olimpijca u čiju će čast u subotu, 20. maja, trčati više stotina atletičara iz svih krajeva Srbije i okolnih zemalja.

Program trke

Memorijalna atletska trka ,,Dragutin Tomašević“ biće održana u selu Bistrica, u znak sećanja na prvog učesnika Olimpijskih igara iz Srbije. Dragutin Tomašević (20. april 1890. – oktobar 1915.) bio je prvi učesnik Kraljevine Srbije na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stokholmu (Švedska) i desetostruki pobednik maratonske trke Obrenovac – Beograd.

Sutrašnji skup učesnika predviđen je u 11 časova, podela brojeva od 12 do 16 časova, a sat vremena kasnije biće organizovan prevoz učesnika do starta trke u selu Bistrica.

 Start trke predviđen je u 18 časova, a nakon završetka biće održana svečana dodela nagrada.

Za najuspešnije takmičare i takmičarke predviđeni su pehari i to za pobednike u muškoj i ženskoj konkurenciji u apsolutnoj kategoriji, za učesnike od 40 do 49 godina, od 50 do 59, za one koji imaju više od 60 godine i za troje prvoplasiranih Petrovčana.

Novčane nagrade obezbeđene su za prvih 10 takmičara u apsolutnoj kategoriji, te će prvo mesto dobiti 40.000, drugo 30.000, treće 20.000, a 4, 5, 6, 7, 8, 9. i 10. mesto po 5.000 dinara.

Staza je ravna, dužine 10.000 metara, licencirana i ima izdat “A” sertifikat Svetske atletske federacije i AIMS (Udruženja svetskih maratonskih i uličnih trka). Okrepne stanice nalaziće se na svaka tri kilometra, a medicinska pomoć biće dostupna duž cele staze. Vremenski limit trke je jedan sat i 30 minuta.

Ulica u centru Petrovca biće zatvorena za saobraćaj u devet časova, a put od Petrovca do Bistrice od 17 do 19.30 sati.

To Top