Poskupeće cigarete – kada i koliko?

Braničevo

Ekonomija

Poskupeće cigarete – kada i koliko?

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Nakon vanrednog oktobarskog uvećanja akcize na cigarete od osam posto, koje je dovelo do njihovog trećeg poskupljenja u ovoj godini, za nešto manje od dva meseca, uslediće nova korekcija ovog državnog nameta od 1,62 dinara po paklici. Taj na oko mali iznos dovešće od Nove godine do značajno veće korekcije cena, odnosno standardnih 10 dinara za pakovanje duvana, piše Blic.

Razlog za to je revidirani akcizni kalendar, koji je nedavno usvojen, i po kome umesto dosadašnjih 1,5 dinara, od Nove godine će se ovaj državni namet uvećavati svakog januara i jula za 1,62 dinara po paklici. Tako će biti sve do kraja 2025. godine, kada se očekuje da se Srbija približi minimalnom iznosu Evropske unije od 1,8 evra po paklici, navodi Blic.

Prema pisanju Blica, uz uvećanje specifične, u paklu cene cigareta ulazi i proporcionalna akciza od 33 posto koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV. Zbog svih tih nameta proizvođači povećavaju cenu za 10 dinara što je realno očekivati da će primeniti i od 1. januara 2024. godine.

Više o tome OVDE.

 

To Top