Postrojenje za odsumporavanje u skladu sa evropskim standardima (FOTO)

Kostolac

Događaji

Postrojenje za odsumporavanje u skladu sa evropskim standardima (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, posetile su danas Termoelektranu „Kostolac B“ i obišle sistem za odsumporavanje dimnih gasova, u pratnji v.d. direktora JP EPS-a Milorada Grčića sa saradnicima i čelnika grada Požarevca.

Po rečima Miroslava Tomaševića iz EPS-a, postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u „TE Kostolac B“ počelo je da se gradi 2015. godine i završeno je uspešno. Na izgradnji postrojenja su radile kompanije u okviru kineske korporacije CMEC i veliki broj domaćih preduzeća iz oblasti građevinarstva, mašinske i elektro industrije. Vrednost investicije je 130,5 miliona dolara.

Postrojenje za odsumporavanje

To je prvi sistem za odsumporavanje u Srbiji koji je u funkciji. U projektovanim uslovima, emisija sumpor-dioksida (SO2) ne prelazi 200 mg/m3, čime se ispunjavaju EU ekološki kriterijumi.

Emisija SO2 ne prelazi dozvoljene vrednosti

„Probni rad je u toku i očekujemo upotrebnu dozvolu do oktobra 2021. godine. Ključno je da postrojenje radi punim kapacitetom, da postiže granične vrednosti emisija sumpor-dioksida propisanih zakonom Republike Srbije i najnovijim propisima Evropske unije“, kazao je Tomašević i naglasio da su praškaste materije spuštene na nivo ispod zakonom propisanog, što je za građane okolnih mesta veoma bitno.

Ministarka Vujović istakla je da u snažnoj borbi protiv aero zagađenja ovakva postrojenja daju značajan doprinos.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine

„Smanjenje sumpor-dioksida i praškastih materija je izuzetno veliko, na Bloku „A“ do 115 puta, a na Bloku „B“ čak 40 puta. Ovo postrojenje je urađeno po svim evropskim standardima i ima sve potrebne saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine“, izjavila je Vujović.

Ona je još napomenula da se Ministarstvo zaštite životne sredine bori protiv aero zagađenja ne samo kada su u pitanju stara i velika postrojenja, kao što je ovo u Kostolcu, već i kada je u pitanju zamena individualnih ložišta.

„Ministarstvo je u prethodnom periodu raspisalo konkurs i uputilo poziv svim jedinicama lokalne samouprave za zamenu kotlova i za pošumljavanje. Prve rezultate videćemo već krajem 2021. godine. Ovo je tek početak, uložili smo veliku energiju i sredstva i vidimo da postoji veliko interesovanje lokalnih samouprava za ovakve i slične projekte“, dodala je ministarka zaštite životne sredine.

Ministarka Mihajlović je istakla da joj je drago što je danas videla da su emisije sumpordioksida i praškastih materija niže od dozvoljenih u Evropskoj uniji i da su u skladu sa onim što je propisala Energetska zajednica.

„Mislim da je ovo postrojenje ne samo primer nego i poruka kako se Vlada Srbije odnosi prema zaštiti životne sredine i energetici“, naglasila je Mihajlović.

 

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike

Ona je dodala da Ministarstvo energetike i Ministarstvo zaštite životne sredine rade zajedno i da im je cilj zelena Srbija i zelena energetika. Podsetila je da su usvojena četiri nova zakona iz oblasti energetike i da je u izradi nacionalni plan za klimu i energetiku, kao i strategija razvoja energetike do 2050. godine.

„Sve to radimo jer hoćemo da ostvarimo naš cilj da imamo zelenu energetiku do 2040. godine minimum 40 procenata proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora energije. To ne znači da ćemo istog trenutka da gasimo naše termoelektrane, to znači da ćemo da učinimo sve kao što smo ovde uradili da emisije štetnih materija svedemo na minimum“, objasnila je Mihajlović.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je Vlada Srbije 2014. započela borbu za zdraviju životnu sredinu i da je te godine počela izgradnja filtera u Kostolcu.

„Uprkos poplavama i ekonomskim problemima, doneli smo tada odluku da 130 miliona dolara uložimo u prvi filter za odsumporavanje. To je bio jasan signal šta je važno za kvalitet života građana Srbije. Od te 2014. godine do danas Vlada je uložila ukupno oko 600 miliona evra u ovakva postrojenja kako bi se osigurao  čistiji vazduh i saniranje posledica termoelektrana“, rekla je Brnabić.

 

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije

Brnabić je naglasila da je jedan od tri prioriteta vlade  zaštita životne sredine i dodala da je u toku izgradnja postrojenja za odsupmoravanje u Termoelektrani “Nikola Tesla” Blok A i Blok B.

Postrojenje za prečišćavanje dimnih gasova u Kostolcu koristi metodu vlažnog krečnjaka, na osnovu koje se krečnjačka suspezija u apsorberima raspršuje i dovodi u kontatkt sa dimnim gasovima, gde se procesom apsorbcije uklanja SO2 iz dimnog gasa, a kao rezultat reakcije se formira gips, koji se otprema na deponiju gipsa ili se isporučuje na tržište kao odlična sirovina za građevinarstvo.

Ovo postrojenje proizvodiće oko 450.000 tona gipsa godišnje

Ovo postrojenje proizvodiće oko 450.000 tona gipsa godišnje, već postoje potpisani ugovori za kupovinu gipsa na 125.000 tona.

To Top