Šta su preduzela nadležna ministarstva povodom zagađenja Peka

Braničevo

Društvo

Šta su preduzela nadležna ministarstva povodom zagađenja Peka

Foto: N.Joksić

How Good Of A Friend Are You Really?

,,Kada smo ministarka Irena Vujović i ja videle fotografije Peka i dobile prijave građana dogovorile smo se da učinimo apsolutno sve da ta reka ponovo bude čista“, izjavila je danas u Kostolcu Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Po njenim rečima, prvo su poslali rudarsku inspekciju koja je pregledala sve i utvrdili su da je Ziđin samo jedan od zagađivača.

„Ziđin radi sve ono što je njegov zadatak, a mi ćemo to proveriti 30. aprila. Prema proverama naše inspekcije, on će svoj deo posla i uraditi. Međutim, to nije dovoljno. Ziđin nije jedini zagađivač reke Pek. Ministarstvo životne sredine i ministarstvo energetike poslaće inspekcije na teren, pa ćemo utvrditi u narednih sedam do 10 dana i neke druge zagađivače, a verujemo da ih ima. Navešćemo ko su i šta treba da se uradi, koliko košta i kako ćemo u narednom periodu to rešiti. Kada očistimo reku Pek svi ćemo zajedno otići da pogledamo i pokažemo da ova, kao i svaka druga reka, može da bude čista”, rekla je Mihajlović.
 

Zorana Mihajlović i Irena Vujović

Podsećamo da je ministarka ranije izjavila da kompanija Ziđin mora do 30. aprila da završi novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

>>NADLEŽNI REAGOVALI, ZIĐIN GRADI POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE VODE<<

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović kazala je da su svakodnevno u kontaktu sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom rudarstva i energetike, da zajedno rade na terenu i da  im je isti cilj - čistije reke, zemlja i vazduh. Na pitanje novinara portala E-Braničevo šta je Ministarstvo zaštite životne sredine konkretno uradilo po pitanju zagađenja reke Pek, ona je odgovorila:

„Svakodnevno smo u kontaktu sa kineskim partnerima i oni imaju određenu dinamiku kojom će otklanjati sve nedostatke u narednom vremenskom periodu. Vodni inspektori su pre svega ispitali kvalitet vode. Kada govorimo o zaštitni životne sredine važno je i uklanjanje divljih deponija na obalama reka, a ovde ne govorimo samo o Peku. Svakodnevno možete u medijima videti zagađene reke i ambalažni otpad, što izgleda kao prava ekološka katastrofa. Kako bismo to izbegli, Ministarstvo postavlja barijere na rekama i uklanja divlje deponije“, rekla je Vujović.

Ona je dodala da je nedavno raspisan javni poziv opštinama i gradovima da popišu sve manje divlje deponije koje bi trebalo ukloniti i najavila da će početkom maja biti i konkurs kako bi pripremili projekte i dinamiku za uklanjanje otpada.  Po njenim rečima, od izuzetne su važnosti postrojenja za preradu otpadnih voda koja će se graditi u narednom periodu u 27 lokalnih samouprava, zajedno sa pratećom infrastrukturom i kanalizacijom.

„Ministarstvo je u prethodnom periodu kažnjavalo sve prestupnike u Srbiji koji su ispuštali nedozvoljene materije u reke. Ne postoje zaštićeni, mi ćemo svakodnevno obilaziti terene i sankcionisati sve one koji nemaju svest o životnoj sredini”, zaključila je Vujović.

To Top