Potpisani ugovori o sufinansiranju mera energetske sanacije u Petrovcu

Petrovac

Događaji

Potpisani ugovori o sufinansiranju mera energetske sanacije u Petrovcu

Foto: Opština Petrovac na Mlavi

How Good Of A Friend Are You Really?

Duško Nedinić, predsednik opštine Petrovac na Mlavi, potpisao je ugovore sa građanima sa teritorije ove opštine koji su učestvovali u ovogodišnjem javnom pozivu za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada, kao i sa izvođačima radova.

Konkurs se odnosio na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnju solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode, a sufinansiranje je odobreno za 52 domaćinstva.

Ove godine za mere unapređenja energetske efikasnosti opština je izdvojila 5.000.000 dinara a toliki iznos je dobila i od Ministarstva rudarstva i energetike. Od tog novca 9.000.000 dinara je opredeljeno za navedene mere, dok će za preostalih milion dinara biti raspisan javni konkurs za ugradnju solarnih panela u predstojećem periodu.

Nedinić je prilikom potpisivanja ugovora podsetio da se time završava proces koji je predstavljao novinu za opštinu jer ga prvi put sprovodi i kao glavni benefit ovog programa istakao smanjenje emisije ugljen – dioksida.

„Svi smo svesni koliko se zimi kvalitet vazduha pogorša, a najveći uzročnik toga su individualna ložišta na drva i ugalj, koja na žalost i jedina i dalje predstavaljaju finansijski najisplativiji način grejanja. Na ovom javnom pozivu, veliki broj građana odlučio se za meru zamena ložišta i to za ugradnju toplotne pumpe, tako da je u smislu zaštite životne sredine, ovo najbolji mogući ishod. Možda i najznačajnija korist javnog poziva, zbog trenutne situacije sa elektroenergetskim kapacitetima naše države jeste ušteda energije, koja će se sasvim izvesno ostavariti zahvaljujući ovim merama. Na to svakako treba nadovezati i finansijski benefit, koji se uštedom ostvaruje, a koji, opet kažem, zbog energetske krize koja pogađa svet, nije nezanemarljiv, a direktno se odnosi na građane i kućne budžete, a indirektno i na opštinu i njene kapacitete“, kazao je Nednić.

On je napomenuo i da su u budžetu za 2023. godinu izdvojena sredstva za unapređenje energetske efikasnosti, ovoga puta za milion dinara više, tako da će sledeće godine imati na raspolaganju 6.000.000 dinara.

„Očekujemo da sledeće godine, već u prvoj polovini godine, Ministarstvo rudarstva i energetike ponovo raspiše ovakav javni poziv, koji ćemo spremno dočekati“, dodao je Nedinić.

To Top