Požarevac će prvi put učestvovati na festivalu „Ritam Evrope“

Požarevac

Događaji

Požarevac će prvi put učestvovati na festivalu „Ritam Evrope“

Foto: A.Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Grad Požarevac će prvi put uzeti učešće u najvećem dečijem muzičkom takmičenju "Ritam Evrope", koje se emituje na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću TV Prva, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, kazao je da ovaj festival ima dugu tradiciju i zahvalio se organizatorima što su smatrali da i Požarevac treba da se uključi.

„Festival se naziva „Malom evrovizijom za decu“ i po prvi put učestvovaće omladina iz Požarevca uzrasta od 14 do 21 godine. To je dobro pre svega zbog naše dece koju ćemo poslati u Zrenjanin, grad koji je domaćin ove godine, na pripreme i druženje, ali takođe oni će biti ambasadori grada Požarevca. Kroz organizaciju festivala grad Požarevac će imati i svojevrsnu prezentaciju kulturnih, turističkih i istorijskih vrednosti koje poseduje. Festival je podržan od ambasadora 24 zemlje Evrope, tako da pored Srbije, našu decu i vrednosti grada Požarevca moći će da vidi i Evropa“, istakao je Pavlović.

David Makević, izvršni direktor festivala „Ritam Evrope“, kazao je da su prvi put za 15 godina rada u Požarevac i da su im sva vrata otvorena.

„Cilj festivala je podsticanje mladih talenata, a lokalna samouprava je prepoznala vrednost ovog projekta i na taj način hoće da podstakne svoje mlade talente. Verujemo da grad Požarevac ima kapacitete jer je lokalna sredina radila na podržavanju mladih talenata i zato verujemo da ćemo napraviti lepu sinergiju u našoj budućoj saradnji“, kazao je Makević.

Igor Karadarević, direktor televizijskog programa „Ritam Evrope“, kazao je da deca, odnosno omladina, pevaju na festivalu jednu od evrovizijskih pesama, na jeziku jedne od zemalja Evrope, Izraela ili Australije, i predstavljaju tu zemlju.

Pobednik takmičenja određuje se sabiranjem SMS glasova (50 odsto), glasova žirija gradova učesnika (25 odsto) i glasova stručnog žirija (25 odsto). Grad pobednik kao nagradu dobija sledeće godine televizijski prenos na nacionalnoj televiziji iz svog grada kao i promociju svog grada na nacionalnoj televiziji, a deca grada pobednika nagradno putovanje u zemlju koju su u televizijskom programu predstavljala.

 „Primera radi, ako Požarevac dobije Švedsku i pobedi u televizijskom prenosu, deca iz Požarevca putuju za Švedsku o trošku „Ritma Evrope“, naveo je Karadarević i dodao da bi u tom slučaju grad domaćin sledeće godine bio Požarevac.

On je najavio da će audicija biti održana u Požarevcu, a kada i gde biće definisano tokom ove nedelje. Audiciju sprovodi i odlučuje o pobednicima tim “Ritam Evrope”. 

“Proces priprema dece za televizijski prenos traje devet meseci u toku kojih se deca obučavaju sa televizijskim timovima "Ritma Evrope" da u televizijskom prenosu predstave dodeljenu zemlju Evrope, Izrael ili Australiju. Deca koja budu odabrana iz Požarevca boraviće u kampovima u Zrenjaninu, a tamo će sa njima raditi produkcijski tim na čelu sa Nemanjom Antonićem i naši koreografi na čelu sa Milanom Milenkovićem”, najavio je Karadarević.

Pripreme za festival traju do oktobra kada će biti održan festival, a za decu je kompletna priprema za nastup i smeštaj besplatan.

Pored Srbije, festival se organizuje u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. 

To Top