Požarevac čuva uspomenu na žrtve NATO bombardovanja (FOTO)

Požarevac

Događaji

Požarevac čuva uspomenu na žrtve NATO bombardovanja (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom 22. godišnjice od početka NATO agresije na Srbiju, u Požarevcu su položeni venci na spomenik ,,Sloboda” u znak sećanja na heroje koji su položili svoje živote.

 

Vence su položili predstavnici grada, Vojske Srbije, Policijske uprave Požarevac i članovi porodica poginulih boraca. Zbog trenutne epidemiološke situacije obeležavanje je organizovano uz poštovanje svih mera zaštite.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, naglašava da je podizanje glasa dužnost svih i da je svaka generacija ratnika naše zemlje dala svoj doprinos popunjavanju ove nebeske vojske.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

,,Na današnji dan neverica, bes i strah prekinuli su svakodnevni život. Najstrašnije je što je nerazumnim igranjem rata tadašnjih svetskih moćnika, bespovratno, ta 1999. godina odnela dve i po hiljade života. Svako na ovoj planeti koji je poginuo braneći svoj komad zemlje, danas u stroju sa stradalim žrtvama, u vojsci palih pravednika”, izjavio je Pavlović.

Iz Braničevskog okruga nastradalo je 19 pripadnika vojske i policije, uglavnom mladića.

Položeni venci na spomenik „Sloboda“

Podsećamo, na današnji dan 1999. godine u 19.45 časova počeli su vazdušni napadi na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Tačan broj žrtava nije utvrđen, ali su posledice bombardovanja ogromne.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 „kasetnih bombi“ od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina i upotrebio municiju sa osiromašenim uranijumom.

>>GODIŠNJICA NATO BOMBARDOVANJA<<

 

To Top