Požarevac dobio Savetovalište za brak i porodicu (FOTO)

Požarevac

Događaji

Požarevac dobio Savetovalište za brak i porodicu (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je u prostorijama Savetovališta za brak i porodicu Centra za socijalni rad održana konferencija za medije povodom projekta „Unapređenje kvaliteta života u Požarevcu kroz uspostavljanje efikasnih socijalnih usluga“.

Ovaj projekat sprovodi grad Požarevac uz pomoć donatora „Swiss Pro“. Direktorka Centra za socijalni rad Požarevac, Tatjana Rajić, rekla je da Centar već dve decenije insistira na sprovođenjу ovakve usluge i da na evidenciji postoji 450 odraslih lica koja se sporе oko roditeljskog prava nad 280 deteta.

Tatjana Rajić

„Sa velikim zadovoljstvom smo dočekali da pilotiramo uslugu za koju Centar za socijalni rad 20 godina  insistira da se sprovede, jer je važna za građane Požarevca, a to je usluga Savetovališta za brak i porodicu, koja je namenjena porodicama, bračnim i vanbračnim partnerima u rešavanju problema koje, nažalost, današnja porodica prolazi. Na evidenciji Centra za socijalni rad se nalazi 280 deteta čiji se roditelji spore oko vršenja roditeljskog prava. Grad Požarevac je preko službi Centra dve godine unazad nosio breme prijava za nasilje u porodici kojih je prošle godine bilo oko 560. Ove brojke govore u prilog tome da je bilo neophodno da se metodološki postavimo i da pilotiramo šta je najbolje i šta je za građane Požarevca najefikasnije da se u ovoj oblasti socijalno-edukativnih i savetodavno-terapijskih usluga sprovede“, rekla je Rajić.

Dejan Krstić, član Gradskog veća za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalna pitanja i društvenu delatnost, potvrdio je da je Požarevac jedan od gradova u kome je bilo najviše prijava za nasilje u porodici i rekao da se mora raditi na rešavanju tog problema.

Dejan Kristić

„Grad Požarevac je spoznao potrebu za uvođenjem ovakve usluge i zato smo se uključili preko projekta da pomognemo sa onim što je potrebno, da bi se ova usluga uvela. Stvarno postoji velika potreba i grad će iz ovog pilot projekta u trajanju od pet meseci izvući zaključke i najverovatnije da uvede ovu uslugu koja će biti finansirana iz budžeta. Ovo je jedan veliki problem koji želimo da rešimo u našem gradu, mi smo nažalost na prvim mestima po broju nasilja u porodici i smatramo da je ovo jedan od pravaca kojim Centar za socijalni rad treba da ide“, kaže Krstić.

Voditelji tretmana u Savetovalištu za brak i porodicu će rešavati probleme bračnih parova u emotivnom odnosu. Takođe će i raditi na rešavanju problema između članova u porodici, savetovanju sa licima koja u porodici imaju mentalno obolelog člana, člana koji se bori sa bolestima zavisnosti, maloletnika i adolescenata koji imaju probleme sa ponašanjem. Radiće i sa starim licima, kao i predrazvodnu problematiku, a sve u cilju rešavanja konflikata u okviru porodice.

Radno vreme

To Top