Selaković obišao nove prostorije Centra za socijalni rad Požarevac

Požarevac

Događaji

Selaković obišao nove prostorije Centra za socijalni rad Požarevac

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posetio je danas požarevački Centar za socijalni rad koji se odnedavno nalazi u novim prostorijama u centru grada, u ulici Moše Pijade 2B.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, podsetio je da je grad kupio taj prostor, nekadašnji računski centar Komercijalne banke, za 38 miliona dinara. Ubrzo nakon toga Centar za socijalni rad je izradio projekat adaptacije tog prostora na osnovu koga je grad sproveo radove u vrednosti od 21 milion dinara.

„Stari objekat je bio dislociran iz centra grada i bilo je teško kako zaposlenima, tako i njihovim korisnicima. Za oko 59 miliona dinara mi smo rešili problem lokacije Centra za socijalni rad i neadekvatnog objekta koji su više decenija koristili. Konsultovali smo zaposlene u ovoj ustanovi šta im je potrebno i shodno tome smo adaptirali ovaj objekat“, kazao je Pavlović i dodao da će grad Požarevac i u budućnosti pomagati u opremanju objekta kako bi se što više poboljšao kvalitet usluga ove ustanove.

Tatjana Rajić, direktorka Centra za socijalni rad Požarevac, napomenula je da je ovo prva kapitalna investicija nakon tačno 60 godina od kako ova ustanova postoji i zahvalila se gradu na obezbeđivanju prvog namenskog, poslovnog prostora za Centar za socijalni rad.

„Ova investicija je omogućila da po prvi put Centar za socijalni rad ima adekvatan arhivski prostor, a pozicija u najstrožem centru grada omogućava olakšanu komunikacija sa drugim službama - sudom, tužilaštvom, policijom, PIO i RFZO, zdravstvenim ustanovama, kao i bolju dostupnost korisnicima. Takođe, po prvi put svaki stručni radnik ima svoju kancelariju, što opet doprinosi osećaju poverenja, komformiteta i stručnog rada u skladu sa najvišim standardima. Namera nam je da i u narednom periodu nastavimo rad na podizanju kvaliteta usluga, za šta nam je potrebna pomoć grada, a pre svega ministartstva, u našoj prioritetnoj potrebi, a to je zapošljavanje novih radnika“, naglasila je Rajić.

Svaki stručni radnik ima svoju kancelariju

Govoreći o potrebama ove ustanove u narednom periodu, Rajić je kazala da je neophodno da se obezbede sredstva za projekat pristupa osobama sa invaliditetom ovoj ustanovi i da se nabavi novo specijalizovano vozilo za prevoz dece iz dnevnog boravka.

Ministar Nikola Selaković pohvalio je dobru saradnju i razumevanje između grada Požarevca i Centra za socijalni rad koja je rezultirala, kako kaže, stvaranju odličnih uslova za zaposlene i korisnike centra.

„Ovaj primer koji danas možemo da vidimo u Požarevcu, gde se grad na inicijativu centra, ali i na sopstvenu inicijativu, potrudio da obezbedi ozbiljne uslove za rad i dobre uslove za dolazak i boravak korisnika centra prilikom pružanja različitih vrsta usluga, govori da za Požarevac pitanje socijalne zaštite nije na margini, već u fokusu. Ovo što je grad Požarevac uspeo da uradi izmeštajući Centar za socijalni rad u ovako dobre prostorije adaptirajući ih po meri zaposlenih, može da posluži za primer svim drugim lokalnim samoupravama u Srbiji“, istakao je Selaković.

Tatjana Rajić (levo), Nikola Selaković i Saša Pavlović (desno)

Ministar je napomenuo da u Srbiji, a i u Požarevcu, postoji trend smanjenja broja korisnika novčane socijalne pomoći. Po njegovi rečima, to smanjenje je dobrim delom izazvano činjenicom da sve veći broj korisnika socijalne pomoći, koji su radno sposobni, uspeva da se zaposli.

To Top