Požarevac podstiče preduzetništvo u romskoj populaciji

Požarevac

Događaji

Požarevac podstiče preduzetništvo u romskoj populaciji

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U požarevačkom Gradskom zdanju predstavljen je projekat „Razvoj romskog preduzetništva u funkciji održivog zapošljavanja Roma i Romkinja“.

Danijela Tufegdžić, menadžerka ovog projekta, ističe da grad Požarevac treći put dobija sredstva od Vlade Nemačke za realizaciju projekta ,,Inicijativa za inkluziju”. Povodom toga je grad sredinom januara raspisao dva javna poziva - za dodelu subvencija za zapošljavanje i bespovratnih sredstava preduzetnicima za pakete opreme.

Tufegdžić naglašava da su ciljevi projekta unapređenje položaja marginalizovanih grupa, a posebno povratnika po sporazumu o readmisiji Republike Srbije i doprinos zapošljavanju korisnika i ojačavanje njihove konkurentnosti na tržištu rada.

,,Oni koji su nezaposleni, a žele da započnu svoje poslovanje mogu konkurisati za opremu u visini do 3.000 evra, dok postojeći privredni subjekti mogu konkurisati za paket opreme do 2.500 evra, ali je uslov da moraju zaposliti jednu osobu. Novina je da postojeći privredni subjekti mogu konkurisati za više paketa opreme, što znači da za svaki paket moraju zaposliti po jednu osobu”, rekla je Tufegdžić.

 

Danijela Tufegdžić

Vladimir Petrović, član projektnog tima, podsetio je da se javni konkurs odnosi na nabavku subvencija za početnike u poslovanju i opreme za mikro, mala i srednja preduzeća. Pored toga, biće organizovane i brojne druge aktivnosti koje nemaju direktne veze sa zapošljavanjem, kao što su obuke za karijerno vođenje, savetovanje i zanatske obuke.

Kako kaže, vrednost projekta je 100.000 evra, a novina u odnosu na prethodne cikluse, jeste agencija koja će u ime potencijalnih korisnika izraditi biznis plan, popuniti aplikacione formulare i pružati konsultivne usluge.  

,,Prethodnih godina imali smo priliku da testiramo različite modele samozapošljavanja i zapošljavanja koji su doneli više od 80 radnih mesta. Očekujemo da ovaj model bude način na koji ćemo uspeti da do kraja jula zaposlimo još 25 osoba. Prioritet za subvencije su povratnici po sporazumu o readmisiji, Romi i Romkinje, teško upošljive grupe stanovništva, samohrani roditelji, mladi koji žive u ruralnim sredinama, dugoročno nezaposlena lica, korisnici socijalne pomoći i oni koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje”, naglasio je Petrović.

 

Vladimir Petrović

Radojka Morina, predstavnica Romskog udruženja žena ,,RUŽ”, podsetila je da je prošle godine veliki broj žena dobilo opremu i da su zadovoljne projektom.

,,Drago mi je što mogu da motivišem Romkinje da pokrenu svoje biznise i da se zaposle. Na primer, samohrana majka je prošle godine pokrenula svoj privatan biznis nakon što je konkurisala i dobila opremu”, rekla je Morina.

 

Radojka Morina

Partnerske organizacije na ovom projektu su Romsko udruženje žena ,,RUŽ” i Udruženje Roma Braničevskog okruga, a rok za podnošenje prijava je 25. februar.

To Top