Svetski dan Roma obeležen u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Svetski dan Roma obeležen u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas se obeležava Svetski dan Roma, sa ciljem da podseti na svakodnevne probleme sa kojima se oni suočavaju i opomene na težak položaj najveće etničke manjine u Evropi.

Udruženje Roma Braničevskog okruga obeležilo je ovaj značajan datum prigodnom svečanošću u prostorijama Edukativnog centra u Požarevcu.

Edukativni cenar u Požarevcu

Snežana Veljković, predsednica ovog Udruženja, čestitala je svim Romima praznik i poželela da ga provedu u zdravlju, radosti, miru i ljubavi.

,,Naša organizacija svake godine obeležava Svetski dan Roma, ali ovoj put na skroman način zbog pandemije. Sve što su Romi doneli na ove prostore obogatilo je tradiciju i kulturu svih naroda. Želim da ovaj praznik, kao i sve druge, romska nacionalna zajednica provede u svojim domovima“, rekla je Veljković.

Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca, naglašava da su predstavnici romskih udruženja u lokalnoj samoupravi našli stabilnog partnera koji sam daje predloge kako rešavati probleme, što je dovelo do toga da se neki od njih reše, umanje ili da se na njima postave temelji koji će kasnije dati rezultate.

,,Tu prevashodno mislim na napredak u podsticanju obrazovanja mladih koji je prvi preduslov za rešavanje mnogih problema starije populacije. Romi vole slobodu, ali adekvatno obrazovanje daće im slobodu izbora, koja će ih činiti nezavisnim i raskinuti lance koji ih vežu za mnoge stereotipe. Mislim da je sada vreme da sa tim zabludama o Romima raskrstimo jednom za navek“, izjavio je Mijatović i dodao da prema popisu od pre 10 godina u Srbiji živi oko 150.000 Roma, što je dva odsto ukupnog stanovništva.

U znak poštovanja ovog praznika i decenijske saradnje sa Udruženjem Roma Braničevskog okruga, Predškolska ustanova ,,Ljubica Vrebalov“ pripremila je jednu tačku koju predvode vaspitačice Tatjana Stojadinović, Jelena Milošević i Ljubica Kostić.

Dečja predstava

Svečanost je upotpunjena „Ciganskom rapsodijom“ koju je izveo mladi violinista Srđan Veljković iz Požarevca, za čije se ime već pročulo širom sveta, od Japana pa do Sjedinjenih Američkih Država.

>>E-INTERVJU: POŽAREVLJANIN SRĐAN VELJKOVIĆ - OD KOLARCA DO KARNEGI HOLA<<

Podsećamo, Svetski dan Roma obeležava od 1990. godine u znak sećanja na održavalje prvog Svetskog kongresa Roma održanog od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kraj Londona.

Srđan Veljković

Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma ,,Đelem, đelem” i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Na prvom kongresu je i utvrđen opšti naziv Romi, koji u prevodu znači čovek.

To Top