Požarevački „Vodovod“ prekoračio broj zaposlenih

Požarevac

Društvo

Požarevački „Vodovod“ prekoračio broj zaposlenih

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac poslovalo je u prvom kvartalu 2021. godine sa gubitkom i prekoračilo je broj zakonski dozvoljenog broja angažovanja lica.

Kako se navodi u informaciji o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, JKP „Vodovod i kanalizacija“ je u prva tri meseca ostvarilo prihod nešto više od 92 miliona dinara, odnosno 86 odsto u odnosu na plan.

Poslovni rashodi su realizovani nešto niže od planiranog u iznosu od 106 miliona dinara, odnosno 95 odsto. Troškovi materijala (nabavka i ugradnja vodomera, hlora, građevinskog materjala, šljunka, peska, vodovodnog materjala) takođe pokazuju nisku realizaciju, planirano je 9,7 miliona, a utrošeno 5,6 miliona dinara.

Viša od planiranog je samo realizacija troškova zarada - 103 odsno, odnosno nešto više od 60 miliona dinara. Razlog tome je isplata celokupne jednokratne solidarne pomoći svim zaposlenima u januaru ove godine.

Zaključak je da preduzeće u prvom kvartalu ove godine posluje sa gubitkom u iznosu od 13,5 miliona dinara i dobitkom iz finansiranja u iznosu od 1,5 miliona dinara. Za posmatrani period planirani gubitak bio je dva miliona, a preduzeće je ostvarilo gubitak 12,3 miliona dinara.

Ukupan broj zaposlenih na određeno vreme sada je 13, od kojih je šest primljeno u prvom kvartalu  ove godine. Po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima zaključno sa 31. martom bilo je angažovano 14 lica. Ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme je 153.

„Preduzeće je prekoračilo broj zakonski dozvoljenog broja angažovanja lica“, piše u informaciji o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća, o kojoj će odbornici odlučivati u četvrtak 20. maja.

Zakonom o budžetskom sistemu ukupan broj zaposlenih na određeno vreme ne može biti veći od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme, osim izuzetno uz saglasnost tela Vlade, uz prethodno pribavljeno mišljenje ministarstva.

U našu redakciju stiglo je saopštenje Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Požarevac u kome se navodi „da je JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac flagrantno prekršilo Zakon o budžetskom sistemu, s obzirom na to da ima 11 radnika koji su zaposleni preko broja koji je ovim zakonom dozvoljen“.

„Kako je moguće da je Gradsko veće kojim je gradonačelnik predsedavao praktično prihvatilo kvartalni izveštaj JKP „Vodovod i kanalizacija“ za 2021. godinu i time verifikovalo protivzakonito zapošljavanje dajući predlog Skupštini grada Požarevca da usvoji izveštaj i donese rešenje o usvajanju informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti javnih preduzeća. Zahtevamo od Skupštine grada Požarevca da ne usvoji pomenuti izveštaj Gradskog veća i odbije donošenje navedenog rešenja u odnosu na JKP „Vodovod i kanalizacija“, a da nadležne institucije odmah utvrde odgovornost za nezakonito zapošljavanje koje dovodi do nezakonitog trošenja budžetskih sredstava“, piše između ostalog u saopštenju SSP.

To Top