Predstavljen program 18. “Uskršnjeg etno festivala“ u Poljani

Požarevac

Događaji

Predstavljen program 18. “Uskršnjeg etno festivala“ u Poljani

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Drugog dana Uskrsa, u ponedeljak, 17. aprila, biće održan 18. po redu ,,Uskršnji etno festival“ u Poljani, u porti manastira Sestroljin.

Jovica Živković, predsednik Kulturno-umetničkog društva ,,Mladost“ Poljana, kazao je da će se na ovom festivalu predstaviti oko 20 etno sekcija i nasupiće pet kulturno-umetničkih društava, pa pored lokalnog, publika će uživati u igri KUD-ova iz Topole, Drmna, Aleksinca i Kosova i Metohije.

Siniša Savić, predsednik etno sekcije “Mladost” Poljana, najavio je da će na festivalu gostovati udruženja koja se bave očuvanjem tradicije i kulturnog nasleđa iz Raniluga (Kosovo i Metohija), Ribarske banje i Sokobanje, Čitluka, Rekovca, Aleksandrovca, Brzohoda, Velikog Crnića, Batuše, Majilovca, Kličevca, Prugova, Osipaonice, Saraoraca, Lugavčine...

,,Na festivalu biće organizovana i takmičenja u šest disciplina – najlepši štand, najlepše ofarbano jaje, najlepša etno postavka, najlepši ručni rad, najlepše staro jelo i najjače jaje“, rekao je Savić.

Pored toga biće organizovano i takmičenje u starim srpskim igrama – nadvlačenje konopca, bacanje kamena s ramena i trka u džakovima.

Prvog dana Uskrsa liturgija će početi u pet sati vaskršnjim jutrenjem. Na dan festivala liturgija će početi u 8.30 časova. Novina ove godine jeste ta što će deca izvesti prigodnu vaskršnju pesmu u toku liturgije.

Nakon liturgije, manifestacija će biti otvorena u 10 časova, dok će od 10 do 13 časova trajati etno izložba tradicionalne srpske kuhinje i kulturno-umetnički program.

 U 13 časova uslediće proglašenje pobednika za najlepši štand, jaje, najoriginalnije jelo i takmičenje u kucanju uskršnjih jaja. Sat vremena kasnije biće organizovana degustacija izložbenih eksponata hrane, a u 17 časova kulturno-umetnički program.

Manifestacija će svečano biti zatvorena vatrometom u 21 čas.

Zoran Nedeljković, predsednik saveta Mesne zajednice Poljana, kazao je da je ova manifestacija dokaz da meštani ovog sela poštuju tradiciju, negujući je kroz naraštaje i pozvao sve ljude da dođu i posete je.

,,Ukoliko dođe do kiše i lošeg vremena, celokupan program biće održan u Domu kulture u Poljani“, kazao je Nedeljković.

Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije Požarevca, istakao je da se ova manifestacija već tradicionalno organizuje uz podršku meštana Poljane, Crkvene opštine Poljana, mesne zajednice, etno sekcije i Kulturno-umetničkog društva ,,Mladost“, u organizaciji Turističke orgranizacije Požarevca, a pod pokroviteljstvom grada.

To Top