KUD iz Poljane pobednik na festivalu u San Remu

Požarevac

Društvo

KUD iz Poljane pobednik na festivalu u San Remu

Foto: KUD “Mladost” Poljana

How Good Of A Friend Are You Really?

Kulturno-umetničko društvo “Mladost” Poljana učestvovalo je na međunarodnom festivalu folklora u San Remu, koji je održan od 7. do 11. oktobra i osvojilo prvo mesto.

Jovica Živković, predsednik ovog kulturno-umetničkog društva, kaže za E-Braničevo da su dobili poziv jednog od organizatora, nakon što ih je gledao na različitim manifestacijama na kojima su učestvovali.

“Jedan od organizatora je video kako igramo na nekoj manifestaciji i poslao pozivno pismo da učestvujemo na festivalu u San Remu. Sa tim pismom smo otišli u lokalnu samoupravu i zamolili za sredstva, te su nam odobrili 300.000 dinara. Ostatak novca, tačnije 220.000 dinara, sakupili smo zahvaljujući različitim donacijama privatnih i pravnih lica”, rekao je Jovica.

Konkurencija je bila velika, kaže on, bilo je 15 KUD-ova iz 13 zemalja. Srbiju su na ovom festivalu predstavljali članovi kulturno-umetničkog društva iz Poljane uzrasta od 14 do 25 godina. U San Remo su otišla 24 člana, ali i njihovi roditelji i prijatelji, te je ovo bila odlična prilika i za druženje.

Defile KUD-a iz Poljane

Ipak, nije se ocenjivala samo igra, a to su članovi KUD-a iz Poljane shvatili tek na kraju festivala.

“Sve se ocenjivalo, od kada smo stigli autobusom, pa sve do poslednjeg dana gledali su sve – ponašanje, bonton, tačnost, drugarstvo, da li su svi obučeni na vreme… Svaku sekundu su gledali, a mi nismo znali ni ko je u žiriju. Pored toga, svaka igra se snimala, a mi smo mislili da će samo finalna”, priseća se Jovica.

Zbog postignutih rezultata, uprkos velikoj konkurenciji, ovaj KUD je osvojio pehar za prvo mesto i pehar za učešće. Ipak, najbitnije im je, kaže predsednik, to što su osvojili i mogućnost kvalifikacije na festival u Parizu koji će biti održan naredne godine. O tome da li će otići u Pariz odlučiće žiri do kraja ove godine.

Kulturno-umetničko društvo „Mladost“ je osnovano 1933. godine, a od 2001. godine radi u kontinuitetu. Broji oko 70 članova podeljenih u četiri starosne grupe – mali folklor, srednji, prvi ansambl i veterani.

To Top