Predstavljen program 60. LJKI i promoter manifestacije

Požarevac

Događaji

Predstavljen program 60. LJKI i promoter manifestacije

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

U Ergeli Ljubičevo održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program 60. Ljubičevskih konjičkih igara. Promoter ovogodišnje manifestacije je glumac Petar Strugar, a ostali detalji – ko će otvoriti manifestaciju, kako će izgledati ceremonija otvaranja i ko će biti počasni vitez, još uvek nisu poznati.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca i predsednik Organizacionog odbora 60. Ljubičevskih konjičkih igara, podsetio je da one predstavljaju nacionalni brend i da se održavaju već duži niz godina pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, a potom je predstavio program manifestacije.

„Program se sastoji iz manifestacionog i sportskog dela i po tome su Ljubičevske konjičke igre poznate širom Srbije. Program počinje u ponedeljak, 28. avgusta, di-džej žurkom. Pošto je odložena žurka za maturante koja je trebalo da bude u junu, priključili smo je pratećem programu LJKI“, kazao je gradonačelnik.

U Požarevcu će od poznatih zvezda nastupiti estradni umetnici Željko Vasić, Željko Samardžić, Saša Matić i Marija Šerifović, o čemu je portal E-Braničevo pisao ranije.

POZNATO KO ĆE PEVATI U POŽAREVCU ZA 60.LJKI

Iako još uvek nisu završeni radovi u Tabačkoj čaršiji, gradonačelnik tvrdi da će biti završeni i svi prateći programi biće održani na Trgu oslobođenja.

U toku je asfaltiranje

Svi koncerti koštaju ukupno do 15 miliona dinara, rečeno je na konferenciji, ali nisu mogli u ovom trenutku da kažu koliko košta svaki koncert pojedinačno.

Na pitanje novinara ko će otvoriti igre i ko će biti počasni vitez, gradonačelnik je rekao da ne znaju još uvek ko će otvoriti igre, ali da su u komunikaciji sa predsedništvom, i nije želeo da otkrije ko će biti počasni vitez.

Promoter ovogodišnjih Ljubičevskih konjičkih igara je glumac Petar Strugar, koji je poznat kao veliki ljubitelj konjičkog sporta, a i takmiči se u preponskom jahanju.

„Ovo je tradicija, veoma bitna stvar za istoriju i kulturu grada. Trebalo bi što više raditi na promociji, na tome da dolaze ljudi sa svih strana. Ljubičevski višeboj možda bi trebalo da se raširi po Srbiji i da učestvuju vitezovi i iz drugih krajeva zemlje“, rekao je Strugar.

Petar Strugar

Centralni događaj su trke na požarevačkom Hipodromu koje će biti održane 2. i 3. septembra. U subotu su na programu četiri kasačke i dve galopske, a u nedelju dve kasačke i četiri galopske trke. Planirane su i dve trke u disciplini preponsko jahanje, a neizostavan deo programa na Hipodromu i ove godine će biti mali voltižeri.

Ukupan nagradni fond konjičkih igara je 8.450.000 dinara. 

Najskuplja trka je „Kup Ljubičeva sa nagradnim fondom od 2 miliona dinara, dok je za glavnu kasačku trku „Knez Mihajlo“ izdvojeno 800.000 dinara. Nagradni fond za Ljubičevski višeboj iznosi dva miliona dinara, a viteza očekuje nagrada u iznosu od 725.000 dinara.

U subotu, 26. avgusta, biće održane kvalifikacije za polufinale Ljubičevskog višeboja, polufinale je zakazano za subotu 2. septembar, a finale će biti u nedelju, 3. septembra, kada će pobedniku biti dodeljena viteška znamenja.

„Pripremamo se od 1. avgusta, imamo svu podršku od grada, republike i vlasnika konja koji nam pozajmljuju svoja grla da bismo vežbali i takmičili se. Svi višebojci su u dobroj formi“, naglasio je Dušan Janković, koji je prošle godine osvojio počasnu titulu vitez Ljubičeva.

Mirko Stojanović, direktor JP „Ljubičevo“, rekao je da je Ergela „Ljubičevo“ spremna za turiste i najavio da će na trkama nastupiti pet ili šest konja iz Ljubičeva, a pošto nema punoletnih džokeja u Požarevcu angažovaće najverovatnije nekog iz Italije.

„Idemo na trke sa našim odgojem, a to nije nimalo laka stvar u današnje vreme. Trudimo se da se ravnopravno takmičimo sa ostalim grlima“, naglasio je Stojanović.

Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca, rekao je da su cene ulaznica na nivou od prošle godine. U subotu je besplatan ulaz na Hipodrom, u nedelju cena karte “A” i “B” tribine košta 300 dinara, a donja centralna tribina 1.000 dinara. Prodaja karata počinje od ponedeljka, 28. avgusta, u Info centru Turističke organizacije u Požarevcu, a karte će moći da se kupe i na Hipodromu u nedelju.

U vreme održavanja igara, prvog vikenda u septembru, sve ustanove kulture biće otvorene za posetioce.

To Top