Predstavljena monografija „Šampioni iz male varoši“

Veliko Gradište

Događaji

Predstavljena monografija „Šampioni iz male varoši“

Foto: velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Prošle su četiri decenije od šampionske titule koju su osvojili odbojkaši VGSK-a, od nastupa u Kupu evropskih šampiona i osvajanja petog mesta, kao i od otvaranja prve savremene sportske dvorane u Velikom Gradištu.

Tim povodom u novoj sportskoj hali na Srebrnom jezeru predstavljena je monografija ,,Šampioni iz male varoši“. Autor Dragan Živanović je u ovom delu obuhvatio događaje od osnivanja Odbojkaškog kluba VGSK formiranjem odbojkaške sekcije u okviru Sportskog društva ,,Mladi borac“ 1945. godine, zatim njegovo reafirmisanje 1965. godine, sedamdesete kao deceniju najlepšeg perioda kluba, pa sve do današnjih dana.

Ovaj događaj okupio je ljubitelje odbojke, vrhunske sportiste i sportske radnike – predstavnike Odbojkaškog saveza Srbije na čelu sa predsednikom Zoranom Gajićem, čelne ljude lokalne zajednice sa predsednikom opštine Draganom Milićem, šampionsku generaciju i njihove trenere, gradištanske olimpijce Mihajla Mitića i Slobodana Bobu Kovača – sadašnjeg selektora srpske reprezentacije, selektora reprezentacije Severne Makedonije Nikolu Matijaševića i predstavnike sportskih asocijacija i klubova.

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, istakao je izuzetne uspehe Gradištanaca u odbojci, ali i današnju modernu sportsku infrastrukturu koja je izgrađena uz pomoć Vlade Srbije.  

,,Ponosan sam što se nalazim  na čelu jedne male opštine – male po broju stanovnika, ali velike po ljudima koji žive u njoj i po mestu gde se nalazi. Seme odbojke je izraslo u jedno jako drvo i to daje plodove u obliku ljudi i dece koja sada stižu“, rekao je Milić.

Ovom prilikom, ponovo su se sastali osvajači titule: Mate Piljić, Nebojša Vrzić, kapiten Vladislav Dinić, Milan Selić, Miomir Rajčić, Vladimir Trifunović, Miodrag Mitić, Slobodan Đorđević, Nenad Đorđević, Ljubiša Lukić i Zoran Vitić, čuvajući uspomenu i na, u međuvremenu preminule, Nikolu Šuputa, Aleksandra Bogdanovića i Branka Murgulja.

O stvaranju šampionske generacije govorio je nekadašnji trener, dugogodišnji predsednik i aktuelni sportski direktor Odbojkaškog kluba VGSK Radomir Veličković.

,,Dug je period od 40 godina od kad smo osvojili šampionsku titulu, a ona nije slučajno došla. Mi smo u kontinuitetu, generaciju po generaciju gradili kvalitetnu ekipu. Pre osvajanja šampionske seniorske titule bili smo tri puta juniorski prvaci Jugoslavije“, rekao je Veličković i podsetio da je u Gradištu prve odbojkaške korake napravio i Boba Kovač.

Jedan od najboljih svetskih trenera i selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Slobodan Boba Kovač, tako se obratio prisutnima.

,,Ovog trenutka sam pun emocija iako su ovo sve moji prijatelji. Nadam se da, kao što ste bili vi šampioni meni, da sam ja uzor tim budućim generacijama“, rekao je on sa zadovoljstvom što će i gradištanska deca i ovaj kraj imati mogućnost da postanu neki novi šampioni.

To Top