Predstavljena publikacija “Evropske zelene politike u oblasti kulturnog nasleđa”

Petrovac

Događaji

Predstavljena publikacija “Evropske zelene politike u oblasti kulturnog nasleđa”

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

U Narodnoj biblioteci “Đura Jakšić” u Petrovcu na Mlavi juče je održana promocija publikacije „Evropske zelene politike u oblasti kulturnog nasleđa“.

Na promociji i panel diskusiji govorili su Vesna Marjanović, generalna sekretarka “Evropa Nostra” Srbija, Vera Pavlović Lončarski, istoričarka umetnosti, Dejan Radovanović iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva i Vedrana Lazarević iz Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi.

Publikacija “Evropske zelene politike u oblasti kulturnog nasleđa” je elektronski zbornik najvažnijih evropskih dokumenata, koji su prvi put prevedeni na srpski jezik, od kojih je većinu samostalno, ili u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke, Međunarodnim savetom za spomenike i lokalitete (ICOMOS) i uz finansijsku podršku Evropske unije, izdala panevropska mreža “Evropa Nostra”.

Cilj ove inicijative je očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa u vremenu vanrednih klimatskih promena i novih tehnologija. Namenjena je građanima, donosiocima odluka na svim nivoima, delatnicima u institucijama zaštite nepokretnih kulturnih dobara, urbanističkog planiranja i organizacijama civilnog društva.

Promociji su prisustvovali predstavnici opštine Petrovac na Mlavi, predsednica SO Hristina Đorđević i sekretarka SO Tanja Cvetković Blagojević, ustanova kulture iz opštine, kao i meštani sela Bistrica čije su vodenice prošle godine uvrštene među 7 najugroženijih nasleđa u Evropi.

BISTRIČKE VODENICE MEĐU SEDAM NAJUGROŽENIJIH NASLEĐA U EVROPI

Pored Petrovca na Mlavi publikacija, koja je nastala u okviru istoimenog projekta je predstavljena i u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

To Top