Predstavnici opozicionih stranaka o upravljanju otpadom i regionalnoj deponiji

Požarevac

Politika

Predstavnici opozicionih stranaka o upravljanju otpadom i regionalnoj deponiji

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

U prostorijama „Dosta je bilo“ u Požarevcu sinoć je održana prva u nizu debata požarevačkih opozicionih stranaka. Tema prve debate bila je upravljanje otpadom i regionalna deponija.

Domaćin prve debate bio je Gradski odbor „Dosta je bilo“ Požarevac, a učešće su uzeli: Tatijana Stojadinović iz DJB, Vladan Milosavljević iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde, Milan Grubetić iz pokreta „Srce“, Zlatko Miladinović iz Gradskog odbora Demokratske stranke, Ljubiša Stokić iz Socijaldemokratske stranke, Aleksandar Matić iz Nove Demokratske stranke Srbije i Novica Arsić iz Udruženja građana „Kličevački idol“. Pozvani su na debatu još Pokret „Dveri“ i Pokret „Jasno i glasno“ ali nisu prisustvovali skupu.

„Cilj debate je da se na konstruktivan, iskren i častan način raspravlja o svim važnim temama za građane Požarevca i Kostolca, da se podstakne opozicioni život u Požarevcu  i da sve stranke iskažu svoje stavove o određenim temama“, kazao je Slobodan Vasić, koordinator Gradskog odbora DJB Požarevac i dodao da je to jedini način da opozicija bude vidljiva u medijima i da se građanima pokaže neko drugačije razmišljanje od onog koje se nudi iz Gradske uprave Požarevac.

Vasić je potom istakao da je u ponedeljak na sednici Skupštine grada Požarevca doneta odluka o kupovini dela parcele u Kličevcu radi izgradnje regionalne deponije i odluka o uspostavljanju međuopštinske saradnje između grada Požarevca i opština Petrova na Mlavi, Veliko Gradište, Kučevo, Žagubica, Malo Crniće i Golubac, koja se konkretno odnosi na upravljanje otpadom.

GRAD KUPUJE DEO PARCELE U KLIČEVCU RADI IZGRADNJE REGIONALNE DEPONIJE

Prvi se za reč javio Novica Arsić, koji je prisutne upoznao sa lokacijom u Kličevcu na kojoj se planira izgradnja regionalne deponije ističići da je to plodno zemljište, zatim sa odlukama koje je donosio grad, studijom o izboru lokacije i pobuni meštana Kličevca i okolnih sela, o čemu je E-Braničevo izveštavalo ranije.

ZAŠTO (NE)BI TREBALO DA SE REGIONALNA DEPONIJA GRADI U KLIČEVCU?

Planirano je da svaki govornik iznese svoje mišljenje o temi debate u pet minuta, međutim, to se znatno odužilo. Svi govornici su između ostalog izneli stav da nisu protiv izgradnje regionalne deponije, ali da sigurno postoji adekvatnija lokacija od plodnog zemljišta. Jedan od predloga koji se čuo je da bi deponiju trebalo graditi na devastiranom zemljištu u kostolačkom kop-u.

Govorilo se dosta i na temu reciklaže koja je neophodna kada se govori o upravljanju otpadom i skrenuta je pažnja na činjenicu da se otpad organizovano iznosi samo iz Požarevca i Kostolca, dok sela nisu time obuhvaćena, a kao posledicu imamo veliki broj divljih deponija.

Predviđeno je da se debate održavaju jednom nedeljno na različite teme značajne za građane Požarevca, poput snabdevanja zdravom vodom i preradom otpadnih voda, grejanje, informisanje građana, razvoj poljoprivrede i sela... Pored predstavnika stranaka, biće pozivani da učestvuju u debatama i članovi različitih udruženja koja se bave određenom tematikom debate.

To Top