Prevencija je najbitnija, kako se zaštititi od korona virusa?

Braničevo

Zdravlje

Prevencija je najbitnija, kako se zaštititi od korona virusa?

Foto: zzjzpo.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac upozorava na novi korona virus Covid-19.

Putnici koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja  sa  povišenom  telesnom  temperaturom, treba  da  se  jave  telefonom  na broj 064/89-45-235, koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije.  U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija (posebno severna Italija). Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer „Diamon Princess” koji je ukotvljen u luci Jokohama u Japanu.

Od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Preporuka građanima je da odlože putovanja u sva područija gde je registrovan korona virus. Više na ovu temu pročitajte na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

To Top