Promocija knjige o Emiru Kusturici u Požarevcu

Požarevac

Kultura

Promocija knjige o Emiru Kusturici u Požarevcu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U Narodnoj biblioteci "Ilija M. Petrović" biće predstavljena knjiga “ Emir Kusturica: Kult margine” autora Gorana Gocića, novinara, urednika, književnika i akademskog profesora.

Knjiga posvećena Emiru Kusturici postala je akademski hit u bibliotekama širom sveta i jedna je od najcitiranijih akademskih studija koju je napisao neki domaći autor.

Pred Požarevljanima će se naći u petak, 15. aprila, a promocija počinje u 20 časova u Svečanoj sali biblioteke. Gosti požarevačke biblioteke biće autor Goran Gocić i novinar Aleksandar Gajšek.

O knjizi i Emiru Kusturici

“Emir Kusturica: Kult margine” prva je knjiga o jednom jugoslovenskom sineasti koja je objavljena na engleskom jeziku, takođe i jedina autorizovana među Kusturičinim biografijama. Zasnovana je na detaljnim razgovorima s rediteljem, njegovim saradnicima i kolegama.

Emir Kusturica je srpski i jugoslovenski filmski režiser, glumac, muzičar i književnik. Filmskom režijom se bavi od sedamdesetih godina prošlog veka, a njegov rad je priznat i izvan granica nekadašnje Jugoslavije. Svoje filmove je pet puta predstavljao na Filmskom festivalu u Kanu, a tri puta je osvojio Zlatnu palmu i to za filmove “Otac na službenom putu”, “Podzemlje” i “Dom za vešanje”. Osim toga njegov film “Arizona Dream” osvojio je Srebrnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu, a film “Crna mačka, beli mačor”, Srebnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji.

Nosilac je nekoliko odlikovanja i nagrada, uključujući Orden Viteza reda umetnosti i književnosti, najvišeg priznanja francuske države u tom domenu i zvanja nacionalnog ambasadora UNICEF-a u Srbiji.

To Top