Prvo jaje farbamo crvenom, a ostala raznim bojama i tehnikama (FOTO)

Braničevo

Zabava

Prvo jaje farbamo crvenom, a ostala raznim bojama i tehnikama (FOTO)

Foto: E.B., pixabay

How Good Of A Friend Are You Really?

Od davnina je običaj u Srbiji da se farbaju jaja na Veliki petak, dan kojim se obeležava raspeće Isusa Hrista.

Jaja su odvajkada bila simbol rađanja i pobede nad smrću. Prvo se uvek ofarba u crvenu boju, koja predstavlja simbol radosti i čuva se do narednog Uskra.

Najstarija tehnika farbanja jaja koja se prenosi sa kolena na koleno je u lukovini, tako što se na njih stave travke ili cvetići pa se zajedno ubace u čarapu i vežu, a potom spuste u šerpu sa lukovinom.

Jaja u lukovini

Najjednostavnija tehnika koju sve domaćice obožavaju je kuvanje jaja u vodi u koju se dodaje boja iz kesice. Preporučljivo je da se u vodu stavi malo sirćeta i soli, piše na kesici u kojoj se nalazi boja. Na tako obojena jaja često se lepe nalepnice ili se „obuku“ u foliju. Prethodno skuvana jaja mogu se obojiti tako što se na njih sipa boja iz ampule koju je samo neophodno razmazati po celom jajetu.

Jaja kuvana u boji

Pored tradicionalnih tehnika savremene domaćice uglavnom koriste neke modernije metode farbanja i ukrašavanja jaja. Jedna od njih je ,,ombre” tehnika u kojoj je prvo neophodno skuvati jaja i ostaviti da se ohlade i osuše. Potom se u plitku činiju sipa prst ili  dva vode i dodaju se jestive boje. Donji deo jajeta zatim se umoči u boju i zadrži oko minut, odnosno dok jaje ne primi željenu boju. Nakon toga u posudu se dolije još jedan do dva prsta vode, pa se ponovno umače jaje do dna i zadržava u boji oko tridesetak sekundi. Ovaj postupak se može ponoviti još nekoliko puta da bi se dobilo nekoliko različitih nijansi.

Ombre jaja

Ako imate pri ruci krep papir obavezno probajte ovu tehniku bojenja jaja. Potrebno je krep papir po mogućnosti tamnijih boja iseći na tanke, ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi krep papira odjednom jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

Jedna od najpopularnijih tehnika ukrašavanja jaja je dekupaž. Najpre se jaja skuvaju i tek kada se ohlade pristupa se ukrašavanju. Razlistajte salvet – jer vam je za dekupaž potreban samo jedan sloj – uzmite prvi sloj, na kom se najbolje vidi dezen. Kada odredite šta ćete staviti na jaje, umućenim belancetom namažete jaje četkicom, a potom stavite komadiće ili ceo salvet i nežno “ispeglajte”, kako se salvet ne bi izgužvao. Preko zalepljenog salveta premažite još malo belanca, kako bi se što bolje zalepio.

Dekupaž jaja

Osim toga, jaja možete farbati i pomoću namirnica i biljaka koje svako ima u svom domu. Pa tako, pomoću hibiskusa dobićete ljubičastu, kurkume žutu ili crvenog kupusa romantično plava jaja. Sve što vam je potrebno da biste ofarbali jaja u crvenom kupusu su bela jaja, stara šerpa, so, sirće i ulje. Ako ne možete da nađete bela jaja, možete pomoću sirćeta da izbelite obična, tako što ćete ih kuvati u pola litra vode i isto toliko sirćeta (odnosno, koliko vode, toliko i sirćeta). Obavezno skidajte penu koja se pravi.

Pomoću sirćeta ili alkohola možete skinuti i pečat sa jaja. 

Naravno, modernih tehnika ima mnogo, a jaja možete ukrasiti šljokicama, ili pružite priliku vašim mališanima da pokažu svoju kreativnost i nacrtaju nešto. Na vama je da šarenim jajima učinite predstojeći praznik još radosnijim.

To Top