Danas je Veliki petak, dan Hristovog stradanja (VIDEO)

Braničevo

Društvo

Danas je Veliki petak, dan Hristovog stradanja (VIDEO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki petak u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti žrtvujući se za sve ljude.

Veliki petak je za sve vernike najtužniji dan u godini i obeležava se strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

O stradanju Isusa Hrista za spasenje svih ljudi govori za portal E-Braničevo episkop požarevačko-braničevske eparhije dr Ignatije.

Običaji i verovanja

Veliki petak je u kalendaru obeležen crvenim slovom, te se ne rade nikakvi poslovi. Žene na ovaj dan nikako ne smeju da uzmu iglu u ruke, jer se veruje da će im se na rukama pojaviti plikovi.

Na ovaj praznik se strogo posti, bez ribe i ulja, čak je poželjno ne jesti ništa, a u kući se ne loži vatra. Strogo je zabranjeno piti vino, jer je ono simbol nevino prolivene krvi Isusa Hrista. Hleb se nikako ne mesi. Prema narodnom verovanju, ovaj dan je najbolji za kalemljenje voća.

Običaj je da domaćice na Veliki petak farbaju jaja. Prvo jaje uvek se boji crvenom bojom i naziva se čuvarkuća, jer čuva kuću do sledećeg Vaskrsa.

>>ZAŠTO SE PRVO JAJE FARBA CRVENOM BOJOM, A OSTALA ŠARAJU PO ŽELJI? FOTO<<

To Top