Rad Maje Obradović najbolji na 19. Bijenalu „U svetlosti Milene“ (FOTO)

Požarevac

Događaji

Rad Maje Obradović najbolji na 19. Bijenalu „U svetlosti Milene“ (FOTO)

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Na dan rođenja Milene Pavlović Barili, u galeriji koja ponosno nosi njeno ime, otvoreno je 19. Bijenale „U svetlosti Milene“ i proglašeni su najbolji radovi.

Žiri 19. Bijenala koji su činili predsednica prof. dr Dijana Metlić, istoričarka umetnosti, i članovi Vladimir Dunić, akademski slikar i Violeta Tomić, istoričar umetnosti, doneo je odluku da od 16 umetnika "Grand prix" dodeli radu „Nasmej se“ umetnice Maje Obradović, rođene 1983. godine u Beogradu, gde se školovala i doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti.

„Nasmej se“  - najbolji rad na 19. Bijenalu „U svetlosti Milene“

„Vraćajući se dominantim osećanjima neshvaćenosti, unutrašnje razapetosti i bola, kako u slikarstvu tako i u poeziji Milene Pavlović Barili, Maja Obradović ih aktuelizuje, povezujući ih sa sadašnjim trenutkom u kome je patnja njene junakinje u direktnoj vezi sa nametnutim pravilima o večnoj lepoti i mladosti, telesnom savršenstvu i konstantnim zahtevima za vedrinom i nasmejanošču koje nameću društvene mreže“, rekla je predsednica žirija Metlić.

Dijana Metlić

Ona je još dodala da je umetnica ovim radom postavila nekoliko pitanja - da li je telo i dalje ključni znak ženskog identiteta, ko će da zaštiti ženu i koja je granica tolerancije i društvenog opravdavanja nasilja nad ženama.

Zanimljivo je to što je od ukupno 32 rada baš nagrađeni rad nešto pre proglašenja pao, što je Metlić protumačila kao znak prisustva Milene Pavlović Barili i potvrdu da je saglasna sa odlukom žirija.

Julija Dašić (levo), Maja Majolinica i Maja Obradović (desno)

Drugu nagradu osvojio je rad „L' infante“, umetnice Julije Dašić, koja je rođena 1973. godine u Parizu, a treću rad „Proleće“ Maje Majolinice, umetnice rođene u Beogradu 1982. godine.

Rad "Proleće" (levo) i „L' infante“ (desno)

Predrag Mijatović, zamenik predsednika Organizacionog odbora 19. Bijenala i zamenik gradonačelnika, podsetio je na poruku koju je Milena uputila iz Njujorka svojoj majci i otadžbini, a koja je istaknuta na ulazu u galeriju: „Nigde nebo nije tako lepo kao iz moga dvorišta“.

„Te reči svima nama koji smo rođeni u ovom gradu ili u njemu živimo su najbolja pohvala, jer su izrečene od strane umetničkog oka koje je videlo mnoge svetske prestonice i njihove lepote. Ta ljubav prema svom gradu inspiriše i nas ostale da, svako u svom domenu i prema svojim mogućnostima, pružimo svoj maksimum da Požarevac bude još bolje i lepše mesto za život. Nadam se da će ovo dvorište i nebo iznad njega biti inspiracija i vama dragi umetnici za nova velika dela kojima ćete da obradujete svoje poklonike u godinama pred nama“, kazao je Mijatović i proglasio 19. Bijenale „U svetlosti Milene“ otvorenim.

Prisutni na otvaranju 19. Bijenala

Ovogodišnji koncept izložbe sačinjavaju 32 likovna dela od ukupno 16 istaknutih autora sa aktuelne domaće i međunarodne likovne scene.

„Tema ovogodišnjeg Bijenala „Kolektarijum iz Venerinog dnevnika“ poziva umetnike na likovni dijalog sa Mileninim izuzetno bogatim stvaralačkim opusom – od poezije, modne ilustracije, kostimografskih rešenja i reklamnog dizajna do crteža i slika koje nude širok dijapazon likovnih i poetičkih formi“, kazala je selektorka festivala, doktorka likovne umetnosti Snežana Petrović.

Ove godine su pod krovom porodičnog doma Milene Pavlović Barili prezentovana najnovija likovna ostvarenja sledećih umetnika: Maje Obradović, Slavka Krunića, Zorana Ignjatovića, Marka Tubića, Veljka Valjarevića, Naoda Zorića, Julije Dašić, Radovana Kunića, Maje Majolinica, Ota Rapa, Marijane Rakićević, Zorana Krulja, Željka Đurovića, Saše Marjanovića, Sanje Žigić i Ivana Peraka.

Ljiljana Dabić, upraviteljica Fondacije „Milenin dom“, kazala je da će dela sa 19. Bijenala inspirisana Mileninom umetnošću oplemenjivati galeriju do kraja novembra.

 

To Top