Požarevac na sajmu turizma, u fokusu Milena Pavlović Barili

Požarevac

Turizam

Požarevac na sajmu turizma, u fokusu Milena Pavlović Barili

Foto: S. Pavlović FB, E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Grad Požarevac predstavio je danas brojnim posetiocima 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu svoju turističku ponudu.

Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije grada Požarevca, istakao je da je ove godine akcenat stavljen na čuvenu požarevačku umetnicu Milenu Pavlović Barili.

“Tokom svakodnevnih kontakata koje imamo sa turistima iz svih krajeva Srbije, pa i Evrope i sveta, uvideli smo da mnogi od njih kao nezaobilaznu stanicu imaju galeriju naše umetnice Milene Pavlović Barili. Posebno nas raduje namera grada da osnaži ovo mesto koje će svojim novim izgledom, ali i funkcionalnošću, doprineti da se javnost još bolje upozna sa njenim nasleđem”, kazao je Baldić.

Vasilije Baldić

Po rečima gradonačelnika Požarevca, Saše Pavlovića, ovim poduhvatom grad želi da podstakne inspiraciju kod domaćih i stranih umetnika koju će im pružiti možda baš neka od Mileninih slika.

“Osluškujući želje gostiju, ali i samih Požarevljana, ušli smo u proces izgradnje novog kompleksa galerije posvećne našoj čuvenoj slikarki. Mišljenje stručne javnosti je da smo idejnim rešenjem uspeli da pomerimo duh vremena u kome je živela, kao i vizijama koju je predstavljala na svojim platnima, a koje su bile daleko ispred njenog vremena. Možda će najveća vrednost nove galerije biti to što će dati priliku da umetnička javnost vidi na delu preko 300 njenih dela od kojih mnoga od njih do sada nisu imala pažnju koju zaslužuju”, istakao je Pavlović.

Saša Pavlović

Ljiljana Dabić, upravnica Fondacije „Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“, podsetila je da na ovom projektu rade već osam godina imajući na umu samo jednu stvar, a to je da svi koji dođu u Požarevac vide što više Mileninih dela i da se ispuni želja njene majke Danice da grad sagradi galeriju dostojnu njene ćerke.

Galerija je posvećena samo Mileni i u njoj će biti izloženo preko 300 njenih dela. U metrou galerije je predviđen jedan mali kafić gde će ljudi kada pogledaju sva ta dela moći da se opuste i saberu utiske od svega što su videli. To je prva faza, a u drugoj je planirana izgradnja galerije savremene umetnosti koja će biti okrenuta prema ulici Voje Dulića. U svom sastavu imaće preko 60 dela savremenih umetnika koji su bili učesnici Bijenala „U svetlosti Milene“. Iznad savremene galerije je predviđena škola crtanja i slikanja za najmlađe, rekla je Dabić predstavljajući projekat budućeg izgleda galerije prisutnima.

Ljiljana Dabić predstavila projekat rekonstrukcije galerije

Treća faza se odnosi na sređivanje starog dela kuće. O ovom projektu portal E-Braničevo pisao je ranije.

DOKLE SE STIGLO SA PROJEKTOM REKONSTRUKCIJE MILENINE GALERIJE

Prezentacija je završena performansom koji je bio posvećen Mileni Pavlović Barili.

To Top