RAZGOVOR S POVODOM: Galina Perić o problemima u pozorištu

Požarevac

Društvo

RAZGOVOR S POVODOM: Galina Perić o problemima u pozorištu

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom nedavne svađe na konferenciji za medije u Centru za kulturu Požarevac i peticije koju je potpisalo i predalo oko 30 glumaca požarevačkog pozorišta, o čemu je portal E-Braničevo pisao, uputili smo pitanja Galini Perić, direktorki Centra za kulturu Požarevac. Evo kako izgleda njena strana priče.

Zašto više ne postoji Dramski studio za decu u Centru za kulturu koji je uspešno radio i osvajao nagrade na festivalima?

Dramski studio u Centru za kulturu Požarevac postoji, ali trenutno ne funkcioniše zbog neslaganja Slobodana Stepića oko načina njegovog angažovanja kao spoljnog saradnika. Upravni odbor Centra za kulturu Požarevac početkom januara 2023. godine doneo je odluku o angažovanju Stepića kao spoljneg saradnika na poslovima - rukovodilac Dramskog studija za vremenski period od 04.01.2023. do 29.12.2023. godine. Istom odlukom određen je honorar na mesečnom nivou, kao i način njegovog angažovanja preko agencije sa kojom će se zaključiti poseban ugovor saglasno Zakonu i sa čim je upoznat Stepić. On je samoinicijativno prestao sa održavanjem proba i na taj način obustavio rad Dramskog studija Centra za kulturu Požarevac. Kao direktor i odgovorno lice dužna sam da sprovodim odluke UO, pa samim tim i način angažovanja Stepića. U vezi sa napred navedenim upućen je dopis Stepiću da se izjasni o prihvatanju - neprihvatanju načina angažovanja, a sve u cilju nastavljanja rada Dramskog studija, o čemu čekamo njegovo izjašnjenje.

U komentarima čitalaca vidno je negodovanje roditelja nekadašnjih članova ovog studija zbog prestanka rada, o čemu kako tvrde, nisu bili obavešteni. Da li ste i na koji način obavestili roditelje?

Roditelji polaznika škole glume nisu ostavljeni na cedilu i biće blagovremeno obavešteni, nakon što se Stepić izjasni. Nadalje, deca koja su pohađala školu glume, a trenutno ih je osmoro, nisu ,,nekadašnji članovi”, već deca koja će koliko sutra nastaviti svoj rad na obostranu radost.

Na konferenciji za medije je rečeno da je rukovodilac Dramskog studija Slobodan Stepić prekršio kulturu kuće – na koji način?

Stepić je grubo prekinuo konferenciju za štampu posvećenu festivalu ,,Milivojev štap i šešir” a na kojoj je ,,po samo sebi znanom razlogu i interesu” prekinuo taj događaj na nedostojanstven način, iako nije imao nikakvo zaduženje i ulogu na samoj konferenciji.

Požarevački Centar za kulturu jedinstven je i po tome što u njemu pod jednim imenom funkcionišu dva pozorišta koja odvojeno spremaju predstave i putuju na festivale. Kada je došlo do podele i zašto, i da li ova situacija unosi neprijateljski i takmičarski duh u ovu ustanovu?

Na pitanje ,,da je došlo do podela pozorišta”, sva sreća što imamo toliko predstava, te je agažovan veliki broj glumaca kako Požarevca tako i okolnih mesta. U profesionalnim pozorištima, gde je velika produkcija predstava ima i više grupa glumaca koji rade na stvaranju određenih predstava, pa niko ne može da kaže da je došlo do podele pozorišta, te je moja vizija da se približimo radu profesionalnih pozorišta da postavamo standarde koji daleko prevazilaze amaterski nivo u organizacionom, glumačkom i umetničkom smislu. Smatram da ne sme biti diskriminacije i svako ko ima talenta ima pravo na prostor da ga izrazi. Publika je ta koja na kraju odlučuje.

U pitanju, koristite na nivou konstatacije i pojam poput: ,,unosi neprijateljski i takmičarski duh”, što mi je moram priznati neprihvatljivo, jer je meni kao umetniku, i kao direktoru , stran osećaj takvog poimanja. Recimo, da u vašoj percepciji, ili eventualno i percepciji drugih ljudi, postoji takvo razumevanje stvari, dodala bih da među umetnicima uopšte gledano može postojati određen oblik sujete, ali ja verujem da bi ta sujeta morala biti podsticajna. Uspeh "Amaterskog pozorišta Milivoje Živanović", pripada svakom pojedincu podjednako. To je moje uverenje.

Ova situacija je stvorila nemir i razdor između dve frakcije u pozorištu koja je eskalirala potpunom obustavom proba i bojkotom predstava jedne frakcije. Ko odlučuje ko će biti selektor, zašto je treći put odabran Aleksandar Lukić i da li ćete ispuniti zahtev većine glumaca da Lukić bude smenjen sa te funkcije? ( pitanje postavljeno pre sastanka na kome je direktorka prihvatila zahteve glumaca – prim.aut)

Sva pitanja koja se tiču rada i funkcionisanja Amaterskog pozorišta “Milivoje Živanović” uređivana su u dobrom i profesionalnom duhu. Tako da ,,potpuna obustava proba i bojkot predstava jedne frakcije”, ako je ima, po mom osećanju je besmislena. Osim, ako u svemu tome ima nečeg od ,,vanumetničkog karaktera”, onda je to druga priča. Lukić ne može da bude smenjen sa mesta selektora festivala za 2023. godinu jer bi time ceo festival stavili pod znak pitanja. Lukić je u proteklom periodu bio selektor festivala “Milivojev štap i šešir“ što je bilo u okviru njegovog radnog mesta, kao zaposlenog u skladu sa Pravilnikom festivala. Opšte je poznato da je stručna javnost pohvaljivala njegove selekcije. S obzirom na to da je Aleksandaru Lukiću prestao radni odnos u Centru za kulturu zbog odlaska u penziju, a zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru nije postojala mogućnost prijema lica na mesto urednika, te sam se obratila Lukiću sa molbom da prihvati ulogu selektora festivala za ovu godinu. Napominjem, da u selekciji za ovogodišnji festival uzimaju učešće amaterske predstave koje su nastale u toku prošle godine. Selektora bira direktor Centra za kulturu Požarevac. Ne vidim ništa sporno u mojoj odluci u vezi tog angažovanja. Mišljenja sam da je Aleksandar Lukić umetnik i čovek od posebnog integriteta, koji je značajno doprineo razvoju kulture svojim nesebičnim radom i angažovanjem u Centru za kulturu Požarevac. On se odazvao mojoj molbi pod uslovom, da posle realizacije festivala “Milivojev štap i šešir” pronađem rešenje za selektora koji će početi sa radom od marta tekuće godine, kako bi ispratio nastanak novih amaterskih predstava na teritoriji Republike Srbije, kao i odgledao iste i blagovremeno sačinio selekciju za naredni festival. Upoznala sam predstavnika glumaca amaterskog pozorišta “Milivoje Živanović” o svemu napred navedenom, na sastanku održanom u Centru za kulturu Požarevac i ujedno se složila sa tim da ubuduće Lukić neće biti selektor, što je inače bio i stav Lukića od samog početka.

Na konferenciji je bilo reči i o dva slučaja koja su u policiji, odnosno tužilaštvu. O čemu se tačno radi?

U rad državnih organa ne želim da se mešam jer bi sve bilo insinuiranje i paušalno ocenjivanje bilo kakvog dešavanja. Ukoliko imate bilo kakva saznanja ili činjenice vezane za ovo pitanje zamoliću vas da se obratite nadležnim institucijama.

 

To Top