Regionalni gastro-događaj oduševio Požarevljane

Požarevac

Događaji

Regionalni gastro-događaj oduševio Požarevljane

Foto: RRA "Braničevo-Podunavlje"

How Good Of A Friend Are You Really?

Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ uz podršku grada Požarevca i lokalnih partnera, organizovala je u utorak, 10. oktobra, u Tabačkoj čaršiji u Požarevcu događaj “Lokalni zalogaj – Recept za ljubav”.

Cilj je bio da se građanima Požarevca i okoline prezentuju članovi regionalnog brenda „Lokalni zalogaj“ – ugostitelji, vinarije, destilerije, poljoprivredna gazdinstva i proizvođači iz Braničeva i Podunavlja, kao i novi specijaliteti pripremljeni korišćenjem lokalnih proizvoda.

Po proceni je više od 300 posetilaca uživalo u degustaciji nekih od najboljih lokalnih specijaliteta restorana i poljoprivrednih gazdinstava, sireva, zimnice, pčelinjih proizvoda, vina i rakija.

Poseban užitak priredio je tim profesionalnih kuvara koji je na licu mesta pripremao nove specijalitete “Lokalni zalogaj”: požarevački svinjski file, braničevski stek, žagubičku salatu sa sirom, pitice sa svinjskim fileom i sremušem, kuvanu homoljsku jagnjetinu u mleku i tortu “Crni vrh”.

Kuvari su prisutnim ugostiteljima prezentovali proces pripreme i prezentacije jela, a posetioci su degustirana jela ocenili kao izuzetna.

U događaj su bili uključeni i učenici Ekonomsko-trgovinske škole Požarevac – smer kuvar i konobar, odnosno Đačka zadruga “Horizont”, koji su se predstavili nizom slanih i slatkih specijaliteta, a takođe su i aktivno učestvovali u pripremi jela pod mentorstvom profesionalnih kuvara.

Događaj je organizovan u okviru projekta „Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“ koji ima za cilj da unapredi konkurentnost regionalne turističke privrede i podrži razvoj sektora turizma u celini.

Njegovu realizaciju podržao je projekat  „#EUzaTebe - za kulturno nasleđe i turizam“ koji je usmeren na razvoj turizma u Srbiji. Podrškom turističkom sektoru, projekat će omogućiti da se turistički potencijal što više iskoristi i time doprinese otvaranju novih radnih mesta. Projekat finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

To Top