Selaković potpisao ugovore za projekte muzeja i arhiva

Požarevac

Događaji

Selaković potpisao ugovore za projekte muzeja i arhiva

Foto: T.S.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković potpisao je danas ugovore za finansiranje projekata Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva Požarevac.

Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu, rekao je da je danas potpisan ugovor za projekat arheološkog rekognosciranja teritorije opštine Malo Crniće.

“Divno je što ministarstvo kreće da podržava naš rad na teritoriji okruga. Do sada je to bio samo trošak grada Požarevca, a ovako će biti mnogo lakše. Ovo je tek prvi korak, ali značajan, s obzirom na to da će se na osnovu njega raditi neke druge stvari”, istakao je Bojković.

Projekat podrazumeva obilazak svih tačaka na teritoriji opštine Malo Crniće, ali i mesta koja se pominju u dokumentaciji i predanju, a stručnjaci će pokušati da utvrde šta se na ovoj teritoriji nalazi i da li ima ostataka prošlosti. 

“Ukoliko ih bude imalo, biće utvrđeno koji su periodi kulture, koje doba i ostalo, zatim da se podaci uvedu u osnovnu dokumenataciju, zatim da se obavesti Zavod za zaštitu spomenika u Smederevu o nepokretnim dobrima. Nakon toga ćemo u skladu sa daljim projektima, nalazima i idejama sa ministarstvom i gradom sarađivati na tome da se oni postepeno istražuju”, rekao je Bojković.

Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac, istakla je da su dobili sredstva od ministarstva za unapređenje tehničkih i prostornih kapaciteta za smeštaj arhivske građe kao kulturnog dobra.

“Nastavićemo i u narednom periodu da kandidujemo projekte koji su od značaja za naš region, s obzirom na to da pokrivamo čitav Braničevski okrug, ali i za Srbiju, pa tako očekujem i podršku za nastavak realizacije projekta izgradnje i dogradnje novih objekata za Istorijski arhiv Požarevac, koji smo počeli 2008. godine, a do 2012. godine već pripremili kompletnu dokumentaciju i posle toga zastali”, naglasila je Nikolić.

Nikolić i Selaković

Nikola Selaković, ministar kulture, istakao je da je ukupna vrednost ovih ugovora 1,2 miliona dinara.

“Ovome treba pridružiti i treći ugovor sa Arheološkim institutom iz Beograda, koji se i te kako tiče grada Požarevca. On podrazumeva nastavak radova na opremanju muzeja Arheološkog instituta u okviru lokaliteta Viminacijum, a vredan je 8 miliona dinara. Ta četvrta faza omogućiće završetak muzeja”, naglasio je ministar.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, rekao je da su ovi projekti vredni ne samo za grad Požarevac, već i za Braničevski okrug. Istakao je izuzetnu saradnju ovog ministarstva i grada Požarevca i najavio “raznorazne aktivnosti na polju kulture”. 

Selaković je nakon toga obišao štand Srpske napredne stranke u Tabačkoj čaršiji u Požarevcu.

To Top