Širok spektar praktičnih zanimanja u kostolačkoj Tehničkoj školi

Kostolac

Društvo

Širok spektar praktičnih zanimanja u kostolačkoj Tehničkoj školi

Foto: TŠDU“ Nikola Tesla“ Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ u Kostolcu, osnovana je još posleratne 1946. godine. Tokom 76 godina postojanja, škola je rasla, sazrevala, menjala se u skladu sa zahtevima društva i okoline, kako bi danas bila poznata i priznata u sistemu obrazovnih institucija naše zemlje.

Prateći potrebe privrede, danas je postala savremena stručna škola za obrazovanje mladih trećeg, četvrtog i petog stepena stručnosti. U skolpu naše škole postoji i Dom učenika u kome je obezbeđen smeštaj za 61 đaka. Posedujemo opremljene kabinete, laboratorije i radionice koje privlače mlade generacije da ovde započnu svoje obrazovanje i sticanje kompetencija za budući poziv“, kaže Nela Aleksić, direktorka ove obrazovne ustanove.

 

Visoko opremljeni kabineti za sve obrazovne profile

U školskoj 2022/23. godini, u prvi razred Tehnička škola u Kostolcu upisuje sedam odeljenja ili 210 učenika u tri obrazovne oblasti:

  -   mašinstvo i obrada metala ( tri odeljenja)

  • elektrotehnika ( tri odeljenja)
  • geologija, rudarstvo i metalurgija ( jedno odeljenje)

Učenicima je na raspolaganju osam obrazovnih profila iz ove tri oblasti.

U oblasti mašinstva i obrade metala u ponudi su dva smera 4. stepena:  tehničar za kompjutersko upravljanje mašina (CNC)mešovito ( formalni i dualni sistem obrazovanja) i tehničar grejanja i klimatizacije (formalni sistemobrazovanja ), po jedno odeljenje. 

U istoj oblasti biće i jedno kombinovano odeljenje 3 stepena: mehaničar motornih vozila( formalni i dualni sistemobrazovanja) i bravar zavarivač ( formalni sistem obrazovanja).

Kada je u pitanju elektrotehnika, škola ove godine upisuje tri zanimanja 4 stepena: elektrotehničar energetike,elektrotehničar računara i elektrotehničar procesnog upravljanja.

Ukoliko želite da se bavite rudarstvom i geologijom možete konkurisati za zanimanje - rudarski tehničar.

Danas Tehničku školu sa domom učenika „Nikola Tesla“ u Kostolcu pohađa 697 redovnih učenika i 382 vanredna učenika.

Učenici naše škole nižu zapažene rezultate na raznim takmičenjima, kao i prilikom upisa na fakultete, u zemlji i inostranstvu. Po završetku studija i sticanja određenih zvanja mnogi su postali profesionalci u svojim delatnostima, dobitnici brojnih priznanja i nagrada, što nas kao njihove profesore i mentore, čini ponosnim“, ističe direktorka Aleksić.

 

Direktorka škole

Škola ima i proširene delatnosti iz metalske struke, sprovode se obuke u poznavanju računara, realizuju se i ugostiteljske usluge ( restoran i smeštaj učenika“, a od 2019. godine radi i Učenička zadruga „Teslin dom“, u okviru koje učenici svih obrazovnih profila mogu da primenjuju svoje veštine i na tah način stiču prvo preduzetničko iskustvo.

Proširene delatnosti su veoma značajne

To Top