Šoferska je muka pregolema

Autor:

Ekonomista po struci. Opredelio se za rad u turizmu i postao licencirani turistički vodič sa položenim državnim ispitom. Radi za više turističkih agencija, vodi grupe po zemlji i inostranstvu. Živi u selu Busur kod Petrovca na Mlavi.

Nikoga ravnodušnim ne može da ostavi događaj koji se zbio u nedelju 24. novembra  na Autobuskoj stanici u Požarevcu. Vozač autobusa koji je napadnut  od strane advokata iz Velikog Gradišta zbog prtljaga, pokazatelj je da nasilje, verbalno i fizičko, ne donosi dobro. Vozači ne zaslužuju da za svaku situaciju i sitnicu budu napadnuti, a napad na vozača autobusa je, pre svega, nepoštovanje osobe koja se trudi da putnika preveze do određenog mesta.
Smatram da se treba odmah krenuti sa konkretnim koracima u suzbijanju nasilja nad vozačima i radnicima u saobraćaju. Ministarstvo saobraćaja se mora uključiti u rešavanje zaštite položaja vozača od svake vrste  nasilja kroz izmenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Prevoz putnika potpada pod obligacione odnose. Ako je zakonom definisano ponašanje prevoznika i vozača, potrebno je u narednom periodu da se u Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju definiše ponašanje putnika. Konkretno, ukoliko putnik ili neko drugo lice ugrozi bezbednost i zdravlje vozača i posade, pored prekršajne i krivične odgovornosti potrebno je da bude unet u tzv.crnu listi (registar) nasilnih korisnika. Ukoliko se ovo ne pokrene imaćemo sve više nasilja nad vozačima i posadom.

Radeći kao pratilac na transferima za Grčku nailazio sam na redovno verbalno nasilje od putnika. Sećam se na Halkidikiju, jedna žena je iz čista mira vozače i mene napala da smo joj izgubili torbu. Torba je bila u prostoru za prtljag,a mi smo bespotrebno bili izloženi raznim uvredama i pretnjama.

Ništa ne bi trebalo da bude prepušteno slučaju i čudu da će se sve samo rešiti. Krajnje je vreme da se kaže stop iskaljivanju besa i nervoze prema vozačima i pratiocima grupa. Ako je kroz Krivični zakonik definisano novo krivično delo napad na advokata, onda Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju treba da štiti vozače i radnike koje prevoznik angažuje. Ako se bude čekalo i tvrdilo da nema potrebe da se bilo šta preduzima, da imamo dobre zakone i tako redom, preostaje da se trpi, a to nije rešenje. Događaj od nedelje na Autobuskoj stanici u Požarevcu morao bi da posluži kao opomena.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top