SOVA: Deponijom se ne rešava problem otpada, odbornici nemaju svest

Požarevac

Saopštenja

SOVA: Deponijom se ne rešava problem otpada, odbornici nemaju svest

Foto: logo

How Good Of A Friend Are You Really?

Udruženje “ Sova” saopštilo je danas svoj stav u vezi odluke Skupštine grada o regionalnog deponiji u Kličevcu.

“ Želimo da izrazimo duboko žaljenje zbog potpuno nesvesne, i možemo slobodno reći, glupe odluke Skupštine grada o regionalnog deponiji u Kličevcu. Ova odluka nam je stavila do znanja da odbornici koji su glasali za ili u korist ove odluke ne razmišljaju o tome da reše problem i ne znaju da gledaju u budućnost i da se sa njom suoče”, navode u saopštenju i zaključuju da regionalna deponija ne rešava problem otpada,  pa makar ona bila i po vanzemaljskim standardima.

“Shvatanje da se deponijom rešava problem otpada, dolazimo do zaključka da svaki pojedinac odnosno odbornik koji je glasao za ili u korist ove odluke, zapravo nema uopšte svest ili znanje da se ovakvom odlukom samo još više produbljuje problem i da se rešavanje opet ostavlja budućim generacijama. Ova odluka je tipična radnja svedena u jednoj rečenici: "Skloni da se ne vidi". I sam gradonačelnik je dao takvu izjavu za lokalni medij: "Lokacija  koja je predviđena za deponiju je sa druge strane brda i Kličevac se čak i ne vidi sa te lokacije,  tri kilometra je udaljena od sela."

Dalje kažu da su lokalne organizacije već skrenule pažnju da će deponija u Kličevcu negativno uticati na poljoprivredno zemljište koje se nalazi u okruženju, da lako može negativno uticati i na obližnje vodoizvorište i da će uništiti biodiverzitet, ispašu pčela i lov.

Regionalna deponija se planira na plodnom poljoprivrednom zemljištu i s obzirom  na to da se Stig smatra jednimm od najkvalitetnijih prostora za uzgajanje hrane, ova odluka kao bumerang će se vratiti svim gradjanima u obliku otrova na tanjiru”, navode iz “ Sove”, dodajući da im je dato do znanja da ljudi koji se nalaze u Skupštini grada Požarevca, ne rade u korist gradjana Požarevca i nemaju svest da reše problem, već da ga samo odlažu.

Sova će nastojati da jača svest i širi znanje o pravom načinu upravljanja otpadom, poručuju u saopštenju koje potpisuje zastpnica udruženja Ana Berišić.

To Top