Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Braničevo

Društvo

Srbija obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Foto: wikipedija

How Good Of A Friend Are You Really?

U Srbiji je ovaj dan prvi put obeležen kao državni praznik 2012. godine.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su u francuskom gradu Kompjenu potpisale primirje sile Antante sa Nemačkom i time je okončan Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, stupilo je na snagu u 11 sati i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će, povodom Dana primirja, uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju kovida-19, pišu Večernje novosti. Spisak dobitnika pogledajte OVDE.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije ovaj značajan datum biće obeležen skromno u Požarevcu. Planirano je polaganje venaca na spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu bez prisustva građanstva i medija.

To Top