Srećan Božić, Hristos se rodi!

Braničevo

Društvo

Srećan Božić, Hristos se rodi!

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave najradosniji praznik – Božić.

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. U toj pećini je Marija u slamu povila novorođenog Spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

Božićno jutro počinje tako što se, od rane zore, čuju zvona iz svih pravoslavnih crkava i hramova i odlazi se u crkvu na liturgiju.Vernici se pozdravljaju i otpozdravljaju rečima: „Hristos se rodi“ i „Vaistinu se rodi“.

Prvog dana Božića ranom zorom domaćica mesi česnicu, izuzetno važan obredni kolač. Česnica je zapravo pogača napravljena od brašna, vode,  masti i sadrži onoliko delova koliko ima ukućana. U testo se ubacuju novčić, dren i deo iverka sa Badnjaka, pa onaj kome zapadnu prilikom lomljenja će, prema verovanju, imati novca, zdravlja i sreće tokom cele godine.

Božić predstavlja porodični praznik, pa se na taj dan ne ide u goste. Izuzetak je položajnik, prva osoba koja toga dana ulazi u kuću, obično je to dete ili osoba bliska porodici.

Položajnik stupa desnom nogom preko praga, pozdravlja ukućane i čestita Božić, a zatim postoji čitav niz rituala koje obavlja, jer se veruje da je on osoba koja donosi sreću i napredak ukućanima.

 Kada unese grančicu badnjaka, položajnik, otvara vrata peći ili šporeta i izgovara želje za domaćina i kuću: „Koliko varnica – toliko srećica, koliko varnica – toliko parica“, prizivajući tako blagostanje za dom u koji je došao.

Božićnim slavljem u krugu porodice, uz bogatu trpezu, prekida se četrdesetodnevni post koji ima za cilj  proslavljanje Boga i njegoviih svetih i očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti.

Smatra se da je na Božić dobro započeti neki posao ne bi li ukućani i domaćinstvo bili napredni tokom čitave godine.

Božić se slavi tri dana i oni su u bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti arhiđakon Stefan.

Redakcija Regionalnog internet portala E-Braničevo čestita Božić svim vernicima.

To Top