Srpkinje na petom mestu u Evropi po stopi obolevanja od raka grlića materice

Braničevo

Zdravlje

Srpkinje na petom mestu u Evropi po stopi obolevanja od raka grlića materice

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 17. do 23. januara u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 17. do 23. januara u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već šesnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju. Ovom nedeljom prenosi se poruka o značaju mera prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u našoj zemlji je tokom 2019. godine registrovano 1.044 novoobolelih žena, a 438 žena je umrlo od ove maligne lokalizacije.

Na osnovu najnovijih procena za 2020. godinu, Evropskog informacionog sistema, žene u Srbiji se sa stopom obolevanja od 23,3 na 100.000, nalazi na petom mestu u Evropi posle Crne Gore, Rumunije, Estonije i Litvanije.

Prema podacima sa kojima raspolaže Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u toku 2021.godine, služba za zdravstvenu žaštitu žena Doma zdravlja Požarevac, u okviru organizovanog skrininga na rak grlića materice pozive za preventivni ginekološki pregled je uputila za ukupno 3.500 žena koje pripadaju životnoj dobi od 25 do 64 godine. Od tog broja na preventivni ginekološki pregled odazvalo se ukupno 1.066 žena ili 30,46%, kojima je u okviru ginekološkog pregleda urađen PAP test. Od ukupnog broja pregledanih žena, kod njih 86 bila je neophodna dodatna dijagnostika, odnosno kolposkopija, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top