Srpsku Novu godinu slavimo večeras

Braničevo

Društvo

Srpsku Novu godinu slavimo večeras

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Novu godinu po starom julijanskom kalendaru dočekuju večeras,13. januara, pored Srpske pravoslavne crkve, Ruska, Gruzijska, Ukrajinska, Jermenska pravoslavna crkva i Sveta Gora.

Julijanska Nova godina u našem narodu naziva se još i srpska Nova godina, ali i Mali Božić. Toga dana proslavlja se još i krsna slava pojedinih vernika Sveti Vasilije. Crkve u večernjim satima služe moleban, kojim se vernici zahvaljuju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini.

Pregršt praznika u malom vremenskom roku donosi isto toliko narodnih verovanja i običaja koji nalažu da se uoči Nove godine sprema svečana večera, gde ukućani sa gostima, prijateljima i srodnicima, uz veselje i pesmu čekaju ponoć. Međutim, pogotovo u gradskim sredinama, slavlje je premešteno na gradske trgove, gde se uz raskošan vatromet i bogat muzički program odbrojava do ponoći.

Zbog epidemije koronavirusa i temperatura ispod nule, ove godine izostaće doček Srpske nove godine na trgovima u Braničevskom okrugu.

Večeras se ne spava, već se u toku noći služi vruća rakija, kuvano vino i krofne, koje imaju sličnu ulogu kao česnica na Božić, jer se praktikuje da i jedna od njih sadrži zlatnik, za uspešnu godinu onog ko ga pronađe.

Preostale grančice Badnjaka od Božića, valja uneti u kuću i spaliti sutra, na Mali Božić, otići u crkvu i pripremiti svečani ručak uz neizostavnu prazničnu pečenicu.

Uobičajno je da se vernici od Vasilice, kako se još u narodu naziva dan kada se proslavlja Sveti Vasilije, do Bogojavljenja, 19. januara, pozdravljaju srdačnim pozdravom „Hristos se rodi!“

To Top