Šta je Maja Gojković obećala za Mileninu galeriju

Požarevac

Kultura

Šta je Maja Gojković obećala za Mileninu galeriju

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Juče su prilikom posete ministarke Maje Gojković Galeriji Milene Pavlović Barili održan sastanak na kome su postignuti dogovori oko projekta rekonstrukcije postojeće i izgradnje novog objekta.

Ministarstvo kulture i informisanja želi da podrži ovaj projekat i galerija je pozvana da se javi na predstojeće konkurse na kojima će biti dodeljena sredstva za ove potrebe. U priču će se uključiti i Ministarstvo turizma, saznajemo od Ljiljane Dabić, upravnice Galerije „Milena Pavlović Barili“.

Ljiljana Dabić

Ministarstvo kulture želi da pomogne da realizujemo ovaj projekat do kraja, zainteresovani su za to zbog značaja Milene Pavlović Barili i zato što se godinama borimo za taj dodatni prostor. Biće raspisani određeni konkursi kod njih i kod Ministarstva turizma pa su nas pozvali da konkurišemo. Pri kraju smo izrade projektno-tehničke dokumentacije i imaćemo osnova za konkurisanje“, kaže Dabić.

Dokumentacija za projekat će 26.novembra biti prosleđena nadležnom odeljenju u Gradskoj upravi Požarevca, nakon čega će se čekati na dobijanje građevinske dozvole što, kako direktorka kaže, ne bi trebalo dugo da traje. Procenjena vrednost projekta je 1.600.000 evra, a posao će se realizovati kroz tri faze.

Projekat je podeljen u tri faze, te ćemo tako i konkurisati . Finansijski će biti podeljeno koliko će koja faza koštati. Prva faza podrazumeva izgradnju galerije u dvorištu u kojoj će se nalaziti Milenina dela, druga faza podrazumeva rekonstrukciju prednjeg dela kuće sadašnje galerije u kojoj bi se nalazila upravna zgrada, škola crtanja i galerija za savremena dela, a treća  se odnosi na rekonstrukciju autentičnog dela kuće“, objašnjava upravnica.

 

Milenina dela će biti smeštena u novi objekat galeije

Zanimljivo je da bi se nakon završetka druge faze, rekonstrukcije objekta u kojem je smešten galerijski prostor, u tom objektu smestilo više od 60 umetničkih dela savremenih umetnika, koji su bili nagrađivani i radili na temu Mileninih radova. Ta dela pripadaju galeriji i sva bijenala bi tu bila prikazana.

Ta galerija bi bila tematska, ne bi bila komericijalna, i tu bi se održavale izložbe koje su vezane za Milenu. Ako pobednik budućeg bijenala poželi da napravi izložbu slika, mi bismo mu tu galeriju ustupili. Sve što promoviše Milenu bi tu bilo prikazano, ali bi tu bili i dečiji radovi koji bi nastali u školi crtanja. Želimo da napravimo interakciju sa gradom, decom i roditeljima“, rekla je ona.

Jedna od tema jučerašnjeg sastanka je i potencijalno otvaranje umetničkih odeljenja u Požarevačkoj gimnaziji.

„Ministarka Maja Gojković nam je ponudila jednu vrstu pomoći da u Ministarstvu prosvete porazgovaramo o otvaranju umetničkih odeljenja. Predočili smo joj da ovde ne postoji umetnička škola, niti odeljenje. Po rečima Dejana Krstića zaduženog za kulturu, u gradu se radi projekat kojim bi se u gimnaziji uvrstilo jedno ili dva umetnička odeljenja i ministarka je obećala da će pogledati o čemu se radi i da će nam pomoći. Školica crtanja bi bila priča pre toga, kako bismo stvorili podlogu i budućnost za talente koje imamo u gradu“, zaključila je Ljiljana Dabić.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top