Šta koči rekonstrukciju Milenine galerije?

Požarevac

Društvo

Šta koči rekonstrukciju Milenine galerije?

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Radovi na rekonstrukciji Galerije “Milene Pavlović Barili” u Požarevcu trebalo je prema ranijim najavama da počnu tokom 2022. godine, međutim to se nije dogodilo.

Ljiljana Dabić, upravnica Fondacije „Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“, rekla je ranije za E-Braničevo da se očekuje da će rekonstrukcija galerije početi u 2022. godini  i da će prva faza biti završena do kraja te godine. Tada smo pisali da je grad Požarevac izdvojio skoro 66 miliona dinara iz budžeta za projekat rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje Galerije „Milena Pavlović Barili“, a Ministarstvo kulture 20 miliona. Istovremeno, deo javnosti oštro se protivio ovom projektu. 

PETICIJA – JOŠ JEDAN POKUŠAJ OSPORAVANJA REKONSTRUKCIJE MILENINE GALERIJE

Zašto sve “tapka u mestu” pitali smo direktoru galerije.

U međuvremenu, kaže Dabić, došlo je do promene što se tiče finansiranja.

“Grad Požarevac ništa ne finansira, kompletno finansiranje radova preuzelo je Ministarstvo kulture. Još uvek nisu obezbeđena sva potrebna sredstva, očekujemo da će u toku 2023. da se zatvori finansijska konstrukcija i da će početi radovi na prvoj fazi”, objašnjava ona za E-Braničevo.

Procenjena vrednost projekta je oko dva miliona evra, a posao će se realizovati kroz tri faze. Prva faza podrazumeva izgradnju potpuno novog galerijskog prostora u dvorištu fondacije. U njoj će biti smešteno oko 400 Mileninih dela. Druga faza podrazumeva rekonstrukciju prednjeg dela kuće sadašnje galerije u kojoj bi se nalazila upravna zgrada, škola crtanja i galerija za savremena dela, a treća se odnosi na rekonstrukciju autentičnog dela kuće.

Ovako će izgledati galerija nakon rekonstrukcije

Podsećamo da je u prvoj polovini 2019. godine javnosti predstavljen urbanistički projekat za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju objekta Galerije „Milene Pavlović Barili“ i da je naišao na neodobravanje dela javnosti, o čemu su pisali i nacionalni mediji.

Jedna od glavnih primedbi tada bila je projektovanje nove zgrada galerije namenjene stalnoj postavci radova Milene Pavlović Barili u staklu, da se ne uklapa sa arhitekturom u ulici Voje Dulića, kao i da previđaja sadržaje koji su nedopustivi, poput vinskog podruma i restorana na krovnoj bašti nove zgrade galerije. Urbanistički projekat je potom dorađen i usvojen bez ugostiteljskih sadržaja.

To Top