Sva deca imaju pravo na vrtić, ali šta kada nema mesta za svu decu? (FOTO)

Požarevac

Društvo

Sva deca imaju pravo na vrtić, ali šta kada nema mesta za svu decu? (FOTO)

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Jedan od velikih problema sa kojim se suočavaju roditelji u Požarevcu je nemogućnost upisa dece u vrtić zbog nedovoljnog kapaciteta ustanove. Grad je prepoznao ovaj problem i uradio dosta toga da stvori mogućnost da se sva deca upišu u vrtić.

Glavni razlog zašto se mladi bračni parovi iz Požarevca ređe odlučuju na više dece svakako je ekonomske prirode, ali pored toga postoje i drugi problemi sa kojima se suočavaju, a jedan od njih je dilema da li će decu moći da upišu u Predškolsku ustanovu “Ljubica Vrebalov”.

Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” u Požarevcu

Nekoliko godina unazad trend u Požarevcu je da za polovinu mališana nema mesta u vrtiću. Parovi koji nemaju bake, deke ili tetke da im čuvaju decu dok su na poslu, za angažovanje „bebisitera“ ili upis deteta u privatni vrtić morali bi izdvojiti od 15 do 20 hiljada dinara mesečno, što svakako nije mala i zanemariva suma.

Ove godine na konkurs za upis u Predškolsku ustanovu “Ljubica Vrebalov” prijavljeno je 496 mališana, a primljeno je njih 255. Dakle, “ispod crte” je ostalo čak 241 dete, što je gotovo polovina.

Grad Požarevac prepoznao je ovaj problem kao jedan od gorućih koje bi trebalo rešiti i doneo je 2019. godine Odluku o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice. Ubrzo potom, grad je 21. novembra 2019. godine potpisao sporazum o saradnji sa predškolskom ustanovom “Zdravo dete”, koja je verifikovana od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

“Mišljenja smo da je ovaj način pravo rešenje i to iz više razloga. Osnovni razlog je taj što smo ovim subvencionisanjem privatnog sektora prepolovili listu čekanja. U isto vreme isti taj privatni sektor podstičemo i posredno utičemo na njegov razvoj i otvaranje novih radnih mesta. Potpisanim sporazumom utvrdili smo način na koji roditelji, odnosno zakonski zastupnici, mogu ostvariti pravo na naknadu dela troškova boravka njihove dece u privatnoj predškolskoj ustanovi ”, rekao je Aleksandar Simonović, načelnik Gradske uprave Požarevac, prilikom potpisivanja prvog sporazuma o saradnji sa privatnim vrtićem “Zdravo dete”.

 

Aleksandar Simonović, načelnik Gradske uprave Požarevac

Kapacitet ove ustanove je 110 mališana uzrasta od jedne godine do polaska u školu, tako da je na taj način zbrinuto nešto manje od polovine dece koja nisu primljena u gradski vrtić.

Da bi roditelji, odnosno zakonski zastupnici ostvarili pravo na subvencionisan boravak deteta u privatnoj ustanovi potrebno je pre svega da su već podneli zahtev za upis deteta u Predškolsku ustanovu “Ljubica Vrebalov” i da su ispunili potrebne uslove za upis ali da zbog nedovoljnih kapaciteta dete nije upisano. Predškolska ustanova o tome izdaje potvrdu -odbijenicu sa kojom roditelj, odnosno zakonski zastupnik, odlazi u privatnu predškolsku ustanovu i zaključuje ugovor o boravku deteta. Sa odbijenicom i potpisanim ugovorom roditelj dolazi u zgradu Gradske uprave, soba broj 12, Odeljenje za društvene delatnosti, i predaje dokumentaciju uz popunjavanje propisanog obrasca. Nadležno odeljenje na osnovu navedenog donosi Rešenje o priznavanju prava na naknadu dela troškova za boravak deteta, naravno ukoliko su ispunjeni uslovi.

Kada je reč o samoj naknadi dela troškova boravka deteta roditelj, odnosno zakonski zastupnik, uplaćuje privatnoj predškolskoj ustanovi punu cenu boravka deteta, koja u ustanovi “Zdravo dete” iznosi 15.200 dinara, a zatim se sa dokazom o uplati i rešenjem o priznavanju prava javlja u zgradu Gradske uprave, soba 35, Odeljenje za društvene delatnosti, nakon čega mu se refundira iznos od 80% od ekonomske cene utvrđene za boravak dece.

U 2020. godini grad je takođe doneo odluku o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice i potisao sporazum o saradnji sa još dve private ustanove.

Grad je 15. juna 2020. godine potpisao sporazum sa privatnom predškolskom ustanovom “Liliput 012”. Kapacitet ove ustanove je 85 deteta. Puna cena po detetu iznosi 19.000 dinara, od toga grad Požarevac subvencioniše 15.200, a roditelji plaćaju 3.800 dinara.

Unutrašnjost vrtića “Liliput 012”

Treći ugovor grad je potpisao 2.septembra 2020.godine sa akreditovanim privatnim vrtićem "Sova", čime je omogućeno da još 50 mališana bude upisano u vrtić.

Potpisan sporazum sa trećim privatnim vrtićem

„Grad Požarevac je do sada potpisao ugovor sa dve privatne predškolske ustanove, a potpisivanjem trećeg stvoreni su uslovi da ne bude dece na listi čekanja. Roditeljima je omogućeno da izaberu između tri ustanove koje će najviše odgovarati potrebama njihove dece", rekao je Simonović.

Grad je potpisivanjem sporazuma o saradnji sa tri privatna vrtića omogućio zbrinjavanje ukupno 245 deteta. S obzirom na to da je “ispod crte” za prijem u PU “Ljubica Vrebalov” bilo 241 dete, može se reći da su sva deca upisana u vrtić i da svi roditelji plaćaju istu cenu.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “  Da nas bude više – najvažniji posao ” koji sufinansira grad Požarevac po osnovu Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije, radio, televizijske, internet medije i novinske agencije za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Požarevca  u 2020. Godini.

-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top