Sveti Ilija Gromovnik: Danas se ne radi u polju

Braničevo

Društvo

Sveti Ilija Gromovnik: Danas se ne radi u polju

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, praznik koji se u narodu naziva i Gromovnik.

Po predanju Sveti Ilija rođen je gradu Tesvitu, zbog čega je i nazvan Tesvićanin. Kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, a to je ujedno bilo i znamenje njegovog plamenog karaktera i sile ognjene.

Mladost je proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji i otuda se često na ikonama prikazuje kako sedi u pećini dok mu gavran donosi hranu. 

Prek i strog, ali pravedan, Sveti Ilija Gromovnik je u Srba, nakon prelaska u hrišćanstvo, dobio mnoge osobine starog boga Peruna koji je upravljao munjama i gromovima. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem.

Običaji i verovanja

Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, obeležava se u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se tog dana ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

U našem narodu postoji izreka „Od Svetog Ilije sunce sve milije“, što znači da se tada menja vreme.

Takođe bi prema verovanju, danas obavezno trebalo pojesti malo meda, a u nekim krajevima još uvek živi običaj da se kukuruz i bostan po prvi put u sezoni jedu tek od ovog praznika. 

Mnoge porodice u Srbiji slave ovaj praznik kao krsnu slavu.

To Top