Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ školuje kadrove u saradnji sa EPS-om

Kostolac

Društvo

Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ školuje kadrove u saradnji sa EPS-om

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ u Kostolcu školske 2021/2022. godine upisuje u prvi razred osam odeljenja, ukupno 240 učenika. Značajno je istaći da budućim učenicima pruža mogućnost dualnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče paralelno u školi i kompaniji.

Ova obrazovna ustanova ima tradiciju dugu 75 godina. Idući u korak sa vremenom razvijala se i osavremenjavala da bi danas postala moderna škola po meri učenika.

Učenici rade na savremenim CNC mašinama

Školuje učenike u tri obrazovna područja rada: mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika i geologija, rudarstvo i metalurgija. Svršenim osmacima na raspolaganju su sledeći obrazovni profili:

  • rudarski tehničar (jedno odeljenje četvrtog stepena)
  • tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, tehničar mašinske energetike (dva odeljenja četvrtog stepena)
  • mehaničar motornih vozila i bravar-zavarivač  (jedno odeljenje trećeg stepena, kombinovano po dualnom modelu obrazovanja)
  • elektrotehničar energetike, elektrotehničar računara i elektrotehničar procesnog upravljanja (tri odeljenja četvrtog stepena)
  • električar i elektromonter mreža i postrojenja –(jedno odeljenje trećeg stepena, kombinovano po dualnom modelu obrazovanja).

Video prezentaciju rudarskog aktiva pogledajte OVDE.

Video prezentaciju mašinskog aktiva pogledajte OVDE.

Video prezentaciju elektro aktiva pogledajte OVDE.

„Plan upisa odgovara potrebama privrede u našem okruženju. Učenici se obučavaju i pripremaju za obavljanje poslova u Elektroprivredi Srbije, a isto tako i za uspešno dalje školovanje na izabranim fakultetima“,ističe Nela Aleksić, v.d.direktorka ove škole.

Nela Aleksić,  v.d. direktorka Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“

Dualno obrazovanje – učenje kroz rad

Tehnička škola sa domom učenika „Nikola Tesla“ pruža učenicima mogućnost dualnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče paralelno u školi i kompaniji. U zavisnosti od obrazovnog profila, učenik već u prvom razredu može praktičnu nastavu da obavlja u kompaniji. Učenici na taj način kroz rad usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju.

TŠDU "Nikola Tesla" dualno obrazovanje sprovodi u saradnji sa Elektroprivredom Srbije. Naši učenici će pohađati praktičnu nastavu u Ogranku TE-KO Kostolac, što će im kasnije stvoriti mogućnost zaposlenja u ovom preduzeću. Pohađanju praktične nastave u okviru dualnog obrazovanja prethodi sklapanje ugovora između roditelja i socijalnog partnera, uz posredovanje škole. TE-KOće u svojim pogonima oformiti sektor koji će se baviti obrazovanjem dece, dok će se inženjeri edukovati i polagati testove za sticanje licence na osnovu kojih će biti osposobljeni za rad sa učenicima“,objašnjava v.d. direktorka škole.

Tokom prve godine školovanja, kako kaže, praktična nastava će biti organizovana jednom nedeljno, u drugoj godini dva, a u trećoj, tri dana u nedelji.

Školovanje po modelu dualnog obrazovanja dostupno je na obrazovnim profilima mehaničar motornih vozila, bravar – zavarivač i električar i elektromonter mreža i postrojenja.

„Ovo nisu klasični zanati već struke koje se primenjuju u savremenim tehnologijama. Značajno je napomenuti da se podjednako uspešno ovim poslovima mogu baviti i žene jer upotreba modernih tehnologija ne zahteva fizičku snagu. Pored toga, primenom savremenih mera zaštita na radu rizik od povreda je sveden na minimum“, naglašava Aleksić.

Podjednako uspešno ovim poslovima se mogu baviti žene

Po završetku školovanja za mehaničara motornih vozila učenik je osposobljen za servisiranje vozila i njihovih podsklopova, dok su oni koji završe smer bravar-zavarivač obučeni za izradu delova i montiranje metalnih konstrukcija, kao i za zavarivanje elektrolučnim, elektrootpornim i gasnim postupcima.

Đaci koji završe za zanimanje električar osposobljeni su za izvođenje elektroinstalerskih radova, popravku kućnih aparata i održavanje industrijske elektroopreme, dok je elektromonter mreža i postrojenja obučen za izvođenje, izgradnju i otklanjanje kvarova na elektroenergetskim objektima.

Kabinet za električne instalacije

„Naša škola ima proširene delatnosti iz metalske struke, sprovodimo obuke u poznavanju računara, realizujemo i ugostiteljske usluge koje podrazumevaju restoran i smeštaj učenika. Od 2019. radi i učenička zadruga „Teslin dom“ u okviru koje učenici svih obrazovnih profila mogu da primenjuju svoje veštine i na taj način stiču preduzetničko iskustvo“, dodaje Aleksić.

Posebno je značajno istaći da u sklopu Tehničke škole sa domom učenika"Nikola Tesla " u Kostolcu postoji i Dom u kome je obezbeđen smeštaj za 61 učenika. Po rečima direktorke Aleksić, u planu je i proširenje objekta tako da će u budućnosti moći da primi veći broj zainteresovanih učenika.

To Top